Начало Новини Франция субсидира 21,3 милиона евро за ново поколение фотоволтачна клетка

Франция субсидира 21,3 милиона евро за ново поколение фотоволтачна клетка

фотоволтаична клетка

Европейската комисия одобри помощта, предоставена от Франция на групата Soitec за реализацията на научно-изследователския проект „Гепард“, който отговаря на правилата на ЕС за държавните помощи. Проектът е насочен към разработване на нова концентрирана фотоволтаична (CPV) технология.

„Правилата на ЕС за държавните помощи насърчават иновациите и позволяват публичната помощ да бъде насочена към проекти, които допринасят за европейския растеж и конкурентоспособност, – коментира заместник-председателят на Комисията Хоакин Алмуния, който е отговорен за политиката на конкуренцията. – Проектът „Гепард“ е един много добър пример за това. Той ще разработи фотоволтаична клетка с с висока ефективност, която ще допринесе не само за превръщането на слънчевата енергия в по-привлекателна алтернатива, но и е осигури надеждна технологична алтернатива на европейския фотоволтаичен сектор, който наскоро бе дестабилизиран“.

В края на проекта „Гепард“ фирмата Soitec, която е получател на помощта, ще трябва да произведе високоефективна многослойна CPV клетка. CPV клетките работят чрез концентриране на слънчевата светлина, преди нейното трансформиране в електрическа енергия. Те са потенциално много по-ефективни, отколкото днешните силициеви или тънкослойни фотоволтаични клетки, при конвертирането на слънчевата енергия е ток.

Проектът ще бъде реализиран в сътрудничество с едно по-малко предприятие – InPact –  и една научноизследователска институция – CEA-LETI. Водещият играч Soitec ще получи 21,3 милиона евро под формата на държавна помощ: 5,9 млн. евро под формата на субсидии и 15,4 млн. като възстановими аванси.

Източник: greentech.bg