Начало Новини Франция ще организира международен архитектурен конкурс за изгорялата „Нотр Дам“

Франция ще организира международен архитектурен конкурс за изгорялата „Нотр Дам“

NotrDame

Франция ще организира международен архитектурен конкурс за възстановяването на опожарената катедрала „Нотр Дам“ в Париж. Решението е взето на заседание на правителството. Светът продължава да изказва своята съпричасност към французите. В специално обръщение от Ватикана папа Франциск благодари на огнеборците.

Светът продължава да изказва своята съпричасност към французите.

В специално обръщение от Ватикана папа Франциск благодари на огнеборците.

По време на генерална аудиенция на площад „Св. Петър“ в Рим папа Франциск изрази скръбта си и своята съпричастност към френския народ след опостушителния пожар в катедралата „Нотр Дам“.

Светият отец пожела възстановителните работи да се превърнат в общо дело за възхвала и прослава на Бог. В своето послание той изказа благодарността си към пожарникарите, които не позволиха щетите да са още по-внушителни.

Папа Франциск: Скъпи братя и сестри, боли ме и се чувствам толкова близък до вас. Църквата е благодарна на всички, които направиха всичко по силите си, дори с риск за живота си, за да спасят катедралата.“

Вчера следобед понтификът разговаря по телефона с френския президент Еманюел Макрон. В телеграма, изпратена до парижкия архиепископ монсеньор Мишел Опти, папата отправи пожелание „за общо сплотяване“, за да бъде възстановено това „архитектурно бижу“.

Saint-Gobain ще помага за възстановяването на стъклописите по прозорците на Notre Dame

glass

Saint-Gobain изрази своята готовност да предложи своя опит в реновациите и строителните материали, по-специално за възстановяването на стъклописите по прозорците на катедралата. Групата търси и други начини за предоставяне на подкрепа.