Начало Новини Финансов квартал King Abdullah от Henning Larsen Architects

Финансов квартал King Abdullah от Henning Larsen Architects

King Abdullah

Базираното в Копенхаген студио за архитектура Henning Larsen Architects е проектирало финансовия квартал „King Abdullah“, който се намира в Рияд, Саудитска Арабия.

King Abdullah

Финансовият квартал на Рияд е модерен мегаполис, проектиран въз основа на вдъхновението от местните строителни традиции, според които сградите осигуряват сянка и подслон от безмилостния пустинен климат. Животът, който се разгръща между сградите, е с висок приоритет във финансовия квартал, който е най-големият сертифициран и устойчив градски квартал в света.

King Abdullah

Кварталът е структуриран около естествено зелено речно корито, на арабски език наречено wadi. Растителността на вади задържа влагата, почиства въздуха и допринася за по-комфортна външна температура. Геометрията, височината, положението и фасадите на сградите са взаимно подравнени, за да осигурят сянка и подслон от пясъчни бури. Заедно тези характеристики осигуряват по-приятен климат, който се усеща с около десет градуса по-хладен, отколкото в заобикалящата пустиня.

King Abdullah

Финансовият квартал включва комбинация от офиси и домове, културни и образователни институции и е проектиран да изпълнява изискванията съгласно международно признатия сертификат за устойчивост „Лидерство в енергийния и екологичен дизайн“, LEED. Така генералният план съдържа редица насоки за устойчиво строителство, които трябва да бъдат следвани от различните международни архитекти, които проектират отделните сгради. Насоките регулират потреблението на вода и енергия в сградите и използването на материали, както и тяхното влияние върху микроклимата между сградите и т.н. Те също така регулират геометрията на сградите във всеки парцел.

King Abdullah

Това цялостно сертифициране прави района най-големият проект за зелено градско развитие в света и първият в света градски квартал, сертифициран по LEED.