Начало Новини Фасадата на тютюневия склад в Пловдив ще се запази

Фасадата на тютюневия склад в Пловдив ще се запази

tutunev sklad

Външният вид на сградата на разрушения тютюнев склад в Пловдив ще бъде запазен. Това заявават от фирмата-инвеститор на склада в официално писмо до медиите.

Ето пълния текст на писмото:

„С оглед на изключително високия обществен интерес към инвестиционния проект на дружеството ни на ул. „Одрин“ 8, бихме искали да заявим категорично, че във всичките си действия досега сме се ръководили и ще продължим да се ръководим от закона, спазвайки разпоредбите му, в диалог с институциите и в името на това в град като Пловдив да се реализират добри проекти, които развиват бизнеса и създават работни места.

В същото време, ние разбираме чувствителността на пловдивчани към сгради с архитектурна и историческа стойност и по тази причина категорично заявяваме, че дружеството ни „Одрин“ 8 е инвеститор, който има отношение и опит към сгради-паметници на културата.

Показват го досегашни наши проекти. Представяме ви визуализации на други наши проекти с тютюневи складове на улиците „Иван Вазов“ и „Екзарх Йосиф“. Ние самите ще потърсим още по-активен диалог, за да покажем на какво ниво реализираме инвестиционните си намерения.

Ще посочим и още една наша инвестиция – красива къща, която няма как да не сте забелязали, защото тя се отличава като една от малкото реновирани сгради на улица „Иван Вазов“ – намира се на номер 42, където се помещава телевизия „Европа“. Сградата е паметник на културата и попада в охранителната зона. Ние я реставрирахме по перфектен начин, съобразявайки се с архитектурата, независимо, че никой не изиска от нас съгласуване с НИНКН, като в задния двор на имота издигнахме нова сграда.

По същия начин – отговорно, подходихме и към сградата на „Одрин“ 8. Работейки по реализацията на инвестицията ни, ние още от самото начало сме наясно, че сградата не е паметник на културата, но въпреки това създадохме през 2010 година проект, който да запази интересната в архитектурно отношение фасада. Той ясно показва намеренията ни и не е променян през всичките тези години.

Не е представян в общината към момента на издаване на строителното разрешение. Важно е да уточним, че самото строително разрешение, което имаме, е до кота 0. Ще се радваме, ако до обществеността стигне проекта, с който ние отчитаме, че става дума за сграда, която с едно или друго архитектурно решение – трябва да остави знак и бъде запазена.

Самите ние ще го покажем публично пред пловдивчани. Заявяваме категоричното си намерение да продължим активен диалог с институциите пред обществеността. Вярваме, че в името на това в Пловдив да се реализира още един успешен инвестиционен проект – трябва да се намери най-доброто решение.

В тази посока подкрепяме и усилията на Община Пловдив за изясняване на ситуацията и изискването на необходимите документи от Министерството на културата и НИНКН, тъй като сме убедени, че общинската администрация и главният архитект са предприемали действия единствено съобразно закона“.

Строители.бг