Начало Новини Европейският колеж по икономика и управление номиниран за зелена сграда на годината

Европейският колеж по икономика и управление номиниран за зелена сграда на годината

зелена сграда

Европейският колеж по икономика и управление – висше училище създадено през 2001г. в Пловдив, неотдавна изгради нова академична база в София. Сега тя е номинирана в конкурса за сграда на годината в категорията „Сгради с елементи на зелена архитектура“.

Реализирана е на два етапа. Първият етап, въведен в експлоатация в средата на 2012г., е реконструкция на съществуваща училищна сграда от 40-те години на миналия век, намираща се в съседство на приемното здание на гара Искър. Вторият етап, изграден тази година, включва нов корпус свързан с реновираната сграда във функционално и обемно единство.

Парцелът от три декара е ограден с ажурна метална ограда. От север по вътрешна улица се достига паркинг за бърз достъп и на лица в неравностойно положение, какъвто е осигурен до всички части на комплекса с рампи и панорамен асансьор между трите нива. Малка водна площ с алпинеум, зеленина край оградата, висока дървесна разтителност, тревни площи и цветя, алеи от филц и щампвоан бетон със стилни градински лампи и тераса към кафето скриват богата имфраструктура в двора. Тя крие 18 стометрови сондажа за геотермалната инсталация, резервоар за водата на поливната система, кабелни, водопроводни и канални разводки.

Осигурено е естествено осветление от тавана по системата „сън пайп“ когато прозорците са затъмнени за прожекции. Постигнато е високо ниво на шумоизолация както с акустични материали по стени и тавани, така и с качествената дограма, която има сериозни топлоизолационни параметри и чудесна светопропускливост.

Сградата е с нискоенергийно потребление предвид положената 15 сантиметрова топлоизолация, напълно автоматизирания контрол на отоплителната вентилационна термопомпена инсталация и диодното осветление.

Използваните HPL пана на вентилируемата фасада с дървесен фладер, в полиран и матиран вариант, допринасят за запомнящия се индивидуален образ на комплекса.

Източник: greentech.bg