Начало Новини Еколози от WWF срещу строежа на кула на Витоша

Еколози от WWF срещу строежа на кула на Витоша

vitosha

Еколози от WWF настояват РИОСВ-София да преразгледа решение за изграждане на наблюдателна кула за противопожарна защита на Витоша. Това се посочва в прессъобщение на международната природозащитна организация, предаде БТА.

Проектът е предвиждал изграждането на две кули – една в биосферния резерват „Бистришко бранище“ и втора – в местността „Капакливец“ край ски плац „Заека-Стената-Спас“.

След редица възражения от природозащитни организации за неподходящото разположение на съоръженията, РИОСВ – София, се е отказала от решението за мястото на първата кула и вместо това е постигнала договореност с „Ръководство на въздушното движение“ съоръжението да бъде разположено на тяхна съществуваща кула.

Еколозите обаче недоумяват защо същият подход не бъде приложен и спрямо другото съоръжение, за което най-подходящото място са съществуващи постройки на Черни връх.

Природозащитниците смятат, че съоръжението не е целесъобразно, а за строителството се харчат средства, които биха могли да се изразходват много по-ефективно за купуване на уреди за противопожарно наблюдение, които да се разположат на вече съществуващи сгради.

Така би могъл да бъде покрит много по-голям периметър, без да е необходимо тежка строителна техника да работи на територията на парка, заявяват от WWF.

Строители.бг