Начало Новини Екокъща от картон

Екокъща от картон

wikkelhouse_1

Холандското студио Fiction Factory създава т.нар. Wikkelhouses. Те представляват съвсем буквално опаковани, устойчиви къщи, направени основно от GS картон (хромов картон). Благодарение на специално покритие с фолио модулните структури са дори водоустойчиви.

4,5 м дължина, 1,2 м ширина и 3,5 м височина – това са размерите на един елемент от картонената къщичка. От колко такива единици да се състои конструкцията му, може да реши всеки клиент. „Теоретично могат да бъдат добавени безкраен брой елементи“, обяснява Оеп Шилинг. Дизайнерът разработва настоящия вид на опакованите къщички заедно със студио Fiction Factory, като създава модулна конструкция, изградена основно от картон.

С реализацията на проекта Шилинг иска да предложи възможност за устойчиво строителство и живот. По неговите думи картоненият модел е до три пъти по-устойчив от традиционния строеж на домове. Ето защо в производството на Wikkelhouse не се използва рециклиран картон, а FSC сертифициран вълнообразен картон от първични влакна (велпапе). Материалът е с гарантиран произход от отговорно управлявани възобновяеми гори и е 100% биоразградим и съответно компостируем.

Опакована картонена къща

Названието на конструкцията не е случайно. Произхожда от холандската дума wikkelen, което означава „обвивам, опаковам“. И наистина, картонените къщички буквално са обвити и опаковани. Това се извършва със специално разработена за целта машина, която се намира в студиото на Fiction Factory в Амстердам. Там се произвеждат съответните елементи за конструкциите.

Устойчивите къщички са конструирани съвсем семпло – състоят се от отделни елементи, които могат да бъдат индивидуално оборудвани според нуждите. Fiction Factory предлага три основни модела: базов, офис и дом. Базовата версия е снабдена единствено с електрически контакти. Офис моделът е предназначен за работилници, презентации, срещи или шоурум и освен електричество, предлага отопление и тоалетно помещение. Предназначеният за домове модел е предвиден за по-дълготрайна употреба – в него са разположени кухня, баня и спално помещение.

Водоустойчиви благодарение на изкуствено фолио

 Същинското опаковане на къщите се извършва от споменатата машина в Амстердам. За целта тя използва 320-метрова ролка от първични влакна и я увива около стоманена рамка, специално създадена за тази цел. Общо 24 слоя от картон са обвити около формата и са прикрепени един към друг с помощта на екологично лепило за дърво. След първите дванадесет слоя в стената се вкарва допълнителен слой дървен шперплат по структурни причини – това възпрепятства раздробяването на велпапето.

Над шперплата следват последните дванадесет слоя картон, а накрая – дишащо и водоустойчиво изкуствено фолио, което защитава опакованата къща от дъжд и влага. За да се предотврати излагането на фолиото на ултравиолетови лъчи и слънчева светлина, завършеният модул се покрива с допълнителна термично обработена дървена фасада, направена от байцвана борова дървесина, която осигурява и финалния естетически щрих. В интериора стените също са облицовани с дърво.

Истинската стабилност на Wikkelhouse се дължи преди всичко на вълнообразната структура на картона от първични влакна. Освен статичната си функция обаче тя осигурява и оптимални условия за добра изолация на къщата благодарение на въздушната възглавница, образувана от вълните. Дизайнът има и лек недостатък: От една страна дишащият пластмасов филм в стените предотвратява образуването на мухъл върху картона и гарантира движението на влага от вътре навън. С течение на времето обаче фолиото става поресто и затова трябва да бъде подменено след 15 години употреба.
wikkelhouse_4

Здрави и без основа

За производството на един елемент машината се нуждае само от около 40 минути. По думите на Шилинг не само предварителните заготовки в студиото отнемат минимално време, но и същинското поставяне на къщичките на местоназначението им се реализира в рамките на не повече от един ден. Финалното сглобяване се извършва върху нещо като основна рамка, която всъщност служи за основа – върху нея се фиксират предварително изработените елементи.

Както обяснява Шилинг, не е необходима истинска основа, тъй като теглото на Wikkelhaus е много ниско. Съответно един сегмент тежи „само“ около 500 килограма. Направеният през 2014 г. статичен анализ от инженеринговата компания Tentech показва, че вятърът не представлява опсаност за картонените къщички.
wikkelhouse_3

Една забравена идея

Оригиналната идея за устойчивите къщички не е нито на Шилинг, нито на Fantastic Factory. Преди много години основата в тази посока полага инженер Рене Снел, който създава много стабилен кашон за домати от велпапе, който издържа цели четири години. Вдъхновен от това, Снел създава и по-голяма машина, за да докаже, че картонът е толкова здрав, че е подходящ и за изграждането на къщи. По онова време обаче идеята е доста напредничава, а темите за изменението на климата и устойчивото развитие – не толкова актуални. Към онзи момент Снел не е намирал и решение за водоустойчивостта на подобна конструкция и постепенно идеята и концепцията на машината му бавно потъват в забрава.

В крайна сметка през 2012 г. Оеп Шилинг ги преоткрива и възобновява проекта за къща от картон. Той откупва машината от Снел, доразвива идеята и успява да направи конструкцията водоустойчива с помощта на фолиото. Всичко това се случва и в подходящия момент: до днес са реализирани над 60 къщички от картон, а поръчките растат непрекъснато – в сайта на студиото информират за период на изчакване от ок. 8 месеца за нови поръчки.