Начало Новини Екатерина Захариева: Вече има интерес към магистрала „Черно море

Екатерина Захариева: Вече има интерес към магистрала „Черно море

екатерина захариева

Източник: 24chasa.bg

Нашата амбиция е през тази година да имаме избран консултант за въвеждането на електронното събиране на таксите за ползване на републиканските пътища, заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева на седмата национална конференция „Стратегическа инфраструктура България 2013“ в София.

През 2014 година трябва да стартира изборът на изпълнител, така че през 2016 година да бъдат въведени тол таксите за товарните автомобили над 12 тона, обясни г-жа Захариева, цитирана от БГНЕС. Тол таксите са важен източник на финансиране на инфраструктурните проекти, за които няма да има средства от ЕС и няма да има интерес от публично-частно партньорство, коментира още тя.

В следващия програмен период парите няма да са достатъчни за всички важни стратегически инфраструктурни проекти, призна вицепремиерът. Затова ще се търсят възможности за реализирането на публично-частно партньорство. Вече има интерес за подобно партньорство за пътната отсечка от Свиленград до Русе, за автомагистрала „Черно море“ и за скоростен път „Рила“. Започват прединвестицонните проучвания за тези пътища, уточни Захариева.