Начало Новини ЕИБ отпусна нови 50 млн. евро за зелена енергия

ЕИБ отпусна нови 50 млн. евро за зелена енергия

eib

Пазарът на зелена енергия във Великобритания получи силен тласък вчера, след като Европейската инвестиционна банка направи най-голямата си инвестиция в чиста енергия за тази година.

Банката обяви, че е инвестирала 50 млн. евро в Glennmont Partners- предприятие, което се отдели от BNP Paribas Clean Energy Partners и има за цел да набере дългосрочнен капитал, за да го инвестира в алтернативни енергийни проекти като например вятърни генератори, енергия от биомаса, соларни паркове и малки ВЕЦ системи.

Сделката следва решение от страна на ЕИБ по-рано тази година да приеме стандарт за нивото на емисиите, за да се гарантира, че нейните инвестиции са в съответствие с целта на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове с 80 процента до 2050 година.

Банката заяви, че най-новата инвестиция е част от плана й да съсредоточи кредитната си дейност по проекти, свързани със зелена енергия.

Коментирайки сделката, Джуст Бергсма – главен изпълнителен директор на Glennmont – посочи, че фондът споделя тази цел на ЕИБ за насърчаване на устойчивите и сигурни източници на енергия, като в същото време предоставя последователна доходност и дългосрочно увеличение на капитала на инвеститорите.

С новия заем общият размер на финансирането, получено от Glennmont, достига 250 млн. евро. От началото на тази година Glennmont вече е направила инвестиции в обекти за чиста енергия из Франция, Португалия, Италия и Ирландия, както и в Обединеното кралство.

Източник: greentech.bg