Начало Новини Ecotone – гъвкаво и постпандемично офис пространство в Истанбул

Ecotone – гъвкаво и постпандемично офис пространство в Истанбул

Архитектурното студио Salon Alper Derinbogaz, с офиси в Истанбул и Берлин, разкри детайли от проект за гъвкаво работно пространство за след пандемията от коронавирус в кампуса на технопарк Йълдъз към Техническия университет Йълдъз в Истанбул. Наречен Ecotone, офис комплексът се отличава със заоблени ръбове и остъкляване от пода до тавана, като същевременно поддържа безпрепятствен прехода между пространствата. Комплексът се състои от флуидни офис помещения с тънки колони, които осигуряват необходимото физическо разстояние между хората.

Ecotone е с площ от 1830 кв. м и е посветен на стимулирането на иновациите и технологичното развитие. Новият офис комплекс е разположен между академията по текстил и учебен блок, и ще се състои от зона за обучение, гъвкаво споделено офис пространство и места за срещи. Ecotone е замислен като мост между образование и индустрия. „Проектиран по време на пандемия, Ecotone е пример за устойчива архитектура, противопоставяща се на пандемии и интегрираща външни пространства, озеленяване и защитени флуидни офис зони. Проектът има за цел да подобри офис средата, с акцент върху хигиената и безопасните зони за индивидуална и групова работа. Хибридното пространство е предназначено да обогати университетската среда, като запознае студентите с по-практичния свят на професионалното ежедневие. Заемането на пространството между двете съществуващи сгради, откритостта, лекотата и навлизането на природата в целия комплекс са ключовите точки на дизайна“, споделят от Salon Alper Derinbogaz.

Отделните работни помещения са развити сред зелена зимна градина. Естествена вентилация осигурява чисти въздушни потоци във вътрешността. Сградата използва пасивно геотермално отопление и охлаждане. Потоците от дренажната и охлаждащата вода циркулират през тръбните колони, служещи и като носещи покривната конструкция колони. Офисният комплекс ще бъде изграден от стоманена рамка и дървени подрамки. Елегантните тръбни колони ще бъдат създадени с иновативна технология, подобна на тази, използвана в производството на цистерни за горива, вероятно за първи път в строителен проект. Тънките колони, наподобяващи сталагмити и сталактити, се просмукват от покрива, който изглежда като да е в процес на топене от небето към земята.