Начало Новини Двойно повече жилища се продават на търг

Двойно повече жилища се продават на търг

жилище

Източник: trud.bg

В началото на март 2013 г. на територията на цялата страна са пуснати за продажба на търг 1824  жилища, собственост на хора, които имат задължения към банки. Това е направено от частни съдебни изпълнители.

В сравнение с година по-рано техният брой се е увеличил двойно, се казва в анализ на пазара, изготвен от компанията за недвижими имоти “Форос”.

Жилищните имоти, обявени на търг заради задължения на собственика, са 388 в столицата, 133 във Варна, 55 в Бургас, 60 в Русе, 63 в Добрич и т.н. Те обаче все още представляват пренебрежимо малка част от общия брой жилища, предлагани на пазара – едва 2%.

“Форос” отбелязват, че в момента на пазара най-много се предлагат жилища ново строителство (след 1998 г.). Те представляват 44% от офертите през миналата година, следвани от жилищата в стари тухлени сгради – 31%, и тези в панелни блокове – 25 на сто.

По отношение на площта на жилището най-често на пазара се срещат двустайни и тристайни апартаменти със средна площ съответно 60 – 80 кв. м и 80 – 120 кв.м.

Голяма част от търсенето на жилища в момента е мотивирано от възродените миграционни процеси към големите градове заради икономическата криза от последните 4-5 години. Подобна тенденция се е наблюдавала на имотния пазар и преди 2004 година. За разлика оттогава обаче днес населението е много по-информирано както за функционалното разпределение на площите и качеството на строителството, така и за юридическите проблеми, свързани с покупката на нов имот.

Тенденция от последната една година е търсенето на жилища в по-отдалечени от центровете и по-спокойни райони, където и цените са по-ниски. Клиентите предпочитат да избягват риска, затова интересът им е насочен към напълно завършени сгради, с издаден акт 16.

Около 48% от търсещите жилище предпочитат новото строителство. Най-много се търсят жилища с квадратура между 60 и 120 квадратни метра.