Начало Новини Двойна спирала в зидарията – изследователите откриват тайната на италианските ренесансови куполи

Двойна спирала в зидарията – изследователите откриват тайната на италианските ренесансови куполи

masonry

Сигрид Адриаенсенс, професор по гражданско и екологично инженерство в Принстън, Виторио Парис, аспирант и Атилио Пицигони, професор по инженерни и приложни науки от университета в Бергамо си сътрудничат в проучване на италианските ренесансови куполи. Целта е да се обяснят силите, които позволяват такива конструкции да бъдат построени без кофраж, който е необходим дори и днес за съвременното строителство.

За Адриаенсенс проектът поставя два важни въпроса. „Как може човечеството да изгради такава голяма и красива конструкция без кофраж – механично, каква е иновацията?“ и „Има ли някаква „забравена технология, която можем да използваме днес?“

Подробният компютърен анализ отчита силите, действащи на отделните тухли, като обяснява как се постига равновесие. Чрез метод на дискретните елементи (DEM) се анализира структурата на няколко слоя и етапа на строителството.

Техниката на двойния локсодром се състои от вертикални редици тухли, подредени като мотив на рибена кост, които се вият около купола и пространствата между тях се запълват от хоризонтални тухли. Всеки мотив в „шарката“  от тухли създава структурен елемент, известен като плоска арка, която вклинява вътрешните тухли между вертикалните крайни тухли, за да разпредели товара в цялата конструкция.

Отнасяйки своите открития към съвременното строителство, изследователите предполагат, че това проучване може да има практически приложения за разработване на строителни техники за разполагане на въздушни безпилотни летателни апарати и роботи. Използването на тези безпилотни машини в строителство би увеличило безопасността на работниците, повишило скоростта и намалило разходите за изграждане.