Начало Новини Две нови магистрали искаме от плана „Юнкер“

Две нови магистрали искаме от плана „Юнкер“

avtomagistrala

България иска да изгради две магистрали с парични гаранции от инвестиционния план „Юнкер“. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски при откриването на учебен тренажор в Държавно предприятие РВД. Става въпрос за аутобана „Черно море“ между Варна и Бургас и магистрала „Рила“ от Ихтиман до Боровец. Ще кандидатстваме също за скоростните пътища София-Калотина, Видин-Ботевград и Русе-Велико Търново, както и за жп линиите Карнобат-Синдел и Русе-Варна.

Досега бе известно, че от плана „Юнкер“ ще искаме парични гаранции за саниране на блокове, водоснабдяване на 40 общини, 3 регионални депа за отпадъци, както и осигуряване на заетост за младежи.

При представянето на плана „Юнкер“ преди няколко дни българският еврокомисар Кристалина Георгиева съобщи, че той е за 315 млрд. евро, като идеята е да се създаде фонд, който да дава гаранции за начинанията, а същинското финансиране ще се осигурява от банки. Проектите ще се класират на състезателен принцип. Изискването ще е всеки проект да генерира приходи.

Това означава, че ако се строят магистрали по плана „Юнкер“, пътуването по тях ще е платено, за да бъде връщано банковото финансиране, съобщава trud.bg.

И двете магистрали – „Черно море“ и „Рила“, досега не бяха включвани в никакви проекти за финансиране, защото първоначалните изследвания показваха, че трафикът не е достатъчен за възвръщане на вложените средства в близко бъдеще.

Министър Московски съобщи още, че във вторник България е изпратила в Брюксел за одобрение последния вариант на оперативна програма „Транспорт“ 2014-2020.

Строители.бг