Начало Новини Две компании ще строят BRT-коридора във Варна

Две компании ще строят BRT-коридора във Варна

varna

Консорциум „Арма“ и ЕТ „Станка Василева“ ще изграждат бързия автобусен коридор, съоръжения за колоездене и ще направят подобрения по три спирки във Варна.

Това става ясно от решението на комисията по оценка на офертите, подадени в търга за възлагане на обществената поръчка.

Тя е част от работата по проекта за Интегрирaн градски транспорт във Варна, съобщават „Дневник“ и „Капитал“.

Изборът на двете компании не е изненада. Участници в „Арма“ са компаниите „Хидрострой“ и свързаната с нея „Инжстройинженеринг“.

Двете дружества от години печелят всички обществени поръчки за извършването на пътни и други инфраструктурни ремонти във Варна.

„Хидрострой“ участва с дялове в 72 други дружества, а негов управител е бившият общински съветник от ГЕРБ във Варна Николай Пашов.

В рамките на проекта ЕТ „Станка Василева“ ще трябва да извърши подобрения на три крайни спирки – Владиславово, Бриз и Аспарухов мост.

Досега дружеството работеше основно по договор с ВиК – Варна по ремонта на пътни участъци в града след извършени ремонти на водопроводната и канализационна система.

Според протокола от заседанието на комисията „Арма“ ДЗЗД и ЕТ „Станка-Василева“ са събрали най-много точки по критериите за оценяване и офертите им са икономически най-изгодни за възложителя.

Процедурата за избор на изпълнител за „BRT коридор“ (от англ. Bus Rapid Transport), който е един от компонентите на проекта за Интегриран градски транспорт във Варна, започна в началото на май, но през юли срокът за подаване на документи за участие в него бе удължен.

Стойността на BRT коридора с дължина близо 15 км е е около 30 млн. лв. След изграждането му той ще свързва западния квартал на Варна „Владислав Варненчик“ с източния „Васил Левски“, преминавайки през централната част на града.

За изграждането на трасето трябва да бъдат рехабилитирани близо 30 хил. кв.м. пътна настилка при дълбочинен ремонт на т.нар. „легла“ по части от булевардите „Константин и Фружин“, „Трети март“, „Ян Хуняди“, „Владислав Варненчик“, „Мария Луиза“, „Осми Приморски полк“ и „Васил Левски“. По трасето на скоростния коридор ще има и 60 спирки, съобщават dir.bg.

Според специалисти, работещи по проекта, за изграждането на BRT коридора предстои огромен обем работа, която няма как да бъде изпълнена до 9 юли догодина, когато изтича срокът за реализация на проекта.

Договорът за изграждане на система за интегриран градски транспорт във Варна на стойност 110 млн. лв. бе подписан от администрацията на бившия кмет на града Кирил Йорданов през 2012 г., но реалната работа по него започна едва след оставката му в началото на март 2013-та.

Строители.бг