Начало Новини Дванадесетте най-значими проекта на I.M. Pei

Дванадесетте най-значими проекта на I.M. Pei

I.M. Pei

Световноизвестният китайско-американски архитект I.M. Pei, почина на 102-годишна възраст. Пирамидата в Лувъра в Париж, кулата на Китайската банка в Хонг Конг и Източната сграда на Националната художествена галерия във Вашингтон, вероятно са едни от най-известните проекти в портфолиото на твореца. Ето още няколко великолепни примера от неговото наследство:

Музей на ислямското изкуство, Доха, Катар

I.M. Pei

Музеят на ислямското изкуство е един от последните проекти на Пей, построен в Доха през 2008 г. Сградата привлича много влияние от древната ислямска архитектура, по-специално джамията Ибн Тулун в Кайро. Музеят се състои от основна сграда с прилежащо образователно крило, свързано с голям централен двор.

Музей Суджоу, Китай

I.M. Pei

Основан през 1960 г. и първоначално разположен в националната историческа забележителност, дворцовият комплекс Zhong Wang Fu, музеят на Суджоу е бил високо ценен регионален музей с редица значителни китайски културни реликви. През октомври 2006 г. бе завършен нов музей, проектиран от световно известния архитект I.M.Pei, който обхваща над 10 700 кв. м

Музей Михо, Киото, Япония

I.M. Pei

Музеят Михо се намира в естествено богатите планини на Шигараки, Япония. Когато посетителите влязат в спокойния вход, те са заобиколени от светлината, която пада от стъкления покрив и от нежната бежова варовикова стена.

Зала на славата на рокендрола, Кливланд, САЩ

I.M. Pei

Разположен в Кливланд, Охайо, дизайнът на Пей олицетворява музиката, a сградата е икона на града, която въвежда термина „рокендрол“. Архитектът съпоставя простите геометрични форми, за да съчетае разнообразни функции в едно цяло. Сградата на Пей действа като експлозивен музикален акорд, скулптурните компоненти се отразяват от центъра. Разположена на площад от 1,2 акра на покрива на основното изложбено пространство, сградата се издига с осем уникални плочи с намаляващ размер, които завършват в Залата на славата.

Кула на Китайската банка, Хонг Конг, Китай

I.M. Pei

Завършена през 1990 г., кулата на Пей представлява успешната интеграция на структурата и формата, за да отговори на нуждите на клиента и града – внушителна банкова зала и офис площи с площ от 130 000 квадратни метра. Пей проектира висока и динамична структура, която отговаря на тези критерии. Кулата се възползва от околните гледки и е достатъчно здрава, за да издържи тайфун.

Le Grand Louvre, Париж, Франция

I.M. Pei

Разширяването и модернизирането на историческия Лувър вероятно е едно от най-емблематичните сгради на И. М. Пей. Предизвикателството е да се модернизира и разшири сградата и да се интегрира по-добре с града, без да се нарушава целостта на историческата структура.Централно разположената стъклена пирамида оформя главния вход и осигурява директен достъп до галериите във всяко от трите крила на музея.

Президентска библиотека и музей Джон Ф. Кенеди, Бостън, САЩ

I.M. Pei

На Пей е възложено да проектира президентската библиотека и музей Джон Кенеди в памет на 35-ия президент на САЩ. Разположена в 10 акра парк, с изглед към морето, което той обича и града, който го превръща във величие, библиотеката стои като жива почит към живота и времето на Джон Кенеди. Дизайн на две нива организира музейни пространства в ниво под земята, като ключовите емоционални елементи са драматично изолирани по-горе.

Източна сграда на Националната художествена галерия, Вашингтон, САЩ

I.M. Pei

Пей разделя трапецовидното място на две и проектира триъгълни сгради, свързани с централен атриум. Три гъвкави кули са организирани около запълнен с светлина централен атриум, осигуряващ място за изложби от различни мащаби.

Община Далас, САЩ

I.M. Pei

Проектът е завършен в три фази. Цената за проектиране и изграждане на сградата, Park Plaza и гаража е над 70 милиона долара. Пей използва бетонна конструкция, която е неразделна част от интериора и екстериора на City Hall, както за сградата, така и за парка. С външен наклон от 34 градуса, всеки етаж е около девет фута по-широк от този по-долу.

Музей на изкуствата, Университет Корнел, Итака, Ню Йорк

I.M. Pei

През 1968 г. Пей получава поръчка за проектиране на музея за изкуствата на Хербърт Джонсън. Сградата е третата сграда на музея и най-голямата и сложна до тази дата. Дизайнът на Пей е уникален тип сграда: музей и учебно заведение, което ще функционира за университета и ще допринесе за културния живот на обкръжаващата ги общност.

Музей Еверсън, Сиракуза, Ню Йорк

I.M. Pei

Пей проектира серия от четири конзолни кутии, които са свързани помежду си около атриумния скулптурен двор. Всяка с различна големина и височина на тавана, тези галерии се издигат над 5-метровата сграда на музея и обществените места, достъпни след затварянето на главните галерии. Подобно на скулптура, монтирана в площад, компактният размер и внимание към детайла правят триетажна сграда фокусна точка в по-големия граждански и културен комплекс

Мемориал Луче, Тайчунг, Тайван

I.M. Pei

Параклисът на Пей е разположен в центъра на университета Тунхай, град Тайчунг, Тайван. Дизайнерите са I. M. Pei, Chi-Kwan Chen и Chao-kang Chang. Формата на този параклис е уникална, точно като чифт молещи се ръце към небето.