Начало Новини Дунав мост 2 е почти готов

Дунав мост 2 е почти готов

Дунав мост

Източник: publics.bg

Пет години и половина след първата копка Дунав мост 2, свързващ Видин и Калафат, е готов в основната си част. Довършителните работи продължават и някои от тях може да останат за пролетта, когато ще има по-подходящи условия и температури. Това съобщават от ръководството на испанската фирма изпълнител FCC, цитирани от БНТ1.
Мостът е дълъг 1791 метра, с две пътни ленти за автомобили в двете посоки, една ж.п. линия, пешеходен тротоар и велосипедна алея.
След забавеното начало на проекта и някои затруднения по време на строителството, повече от година на обекта се работи денонощно – без прекъсване. В момента се изграждат защитните ребра срещу удари от кораб на един от устоите в най-дълбоката плавателна част на реката. Работи се усилено и по отводнителната инсталация. Само сегментите от връхната конструкция на моста тежат около 120 000 т.
Хулио Руис, заместник-ръководител на обекта Дунав мост 2, каза: „Това е най-дългият мост над река Дунав, който не само свързва България и Румъния, но ще осигурява интернет връзка, пренос на електричество и други комуникации. Най-голямото предизвикателство беше вкопаването на устоите на моста на 80 метра под дъното на реката“.