Начало Новини Дом за всеки

Дом за всеки

ELM 1

Лиза Грей, партньор в Grey Organschi Architects, създаде концепция за задоволяване на всички жилищни нужди с минимален въглероден отпечатък. Екологичният жилищен модул (ELM) е малка къща, предназначена за четиричленно семейство и е достъпно решение за повече от един милиард души по целия свят, които нямат достъп до сигурно, удобно и достъпно жилище. Освен че е самодостатъчен, ELM е решение за осигуряване на дом за хора в труднодостъпни райони с ограничени ресурси.

Изграден е от местни възобновяеми биоматериали. Захранва се с електроенергия от фотоволтаици. Източник на вода за домакинството са дъждовните води, а питейната вода се осигурява от кондензиране на уловена от въздуха влага. Цялостното функциониране на къщата може да се контролира с помощта на сензорна мрежа.

ELM 2

За здравето и благополучието, които са с по-нисък приоритет в някои части на света, на обитателите на ELM, се грижи система за пречистване и подобряване качеството на въздуха в помещенията. Проектирана е стена за вертикално микроземеделие, която да осигурява пресни плодове и зеленчуци.

За производството на ELM са необходими само четири седмици, а за инсталирането на къщата на място – едва два дни. Очакванията за цената на къщата са за около 50 000 долара.

ELM 3