Начало Статии Интервюта Димитър Пенев: 5×5 с Rigips – каква е тайната за създаването на...

Димитър Пенев: 5×5 с Rigips – каква е тайната за създаването на една успешна марка?

Penev

Продължаваме да повдигаме завесата над това как се налага една успешна марка на нашия пазар с може би най-важния човек за Rigips в България – инж. Димитър Пенев, управител и търговски директор на Сен-Гобен България ЕООД.

Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) – София, през 1984 г.

От 1995 г. до 2007 г. е управител на Rigips Bulgaria, впоследствие от 2007 г. до 2019 г. е управител на Сен-Гобен Констракшън Продъктс България ЕООД, направления Rigips, Isover и Ecophon.

1. Кое е първото нещо, което Ви идва наум, когато чуете “Rigips”?
Aз дотолкова съм свикнал с името Rigips, че го приемам като нещо естествено и без асоциации, но определено името ме връща към „слогана“ на германците, при който марката е синоним за плоскости от гипскартон – „Само Rigips от Rigips е Rigips“.

Rigips

2. Ако се върнем 25 години назад във времето, каква беше първата година на Rigips в България?
Да, първата година – 1995 г. беше много динамична, както споменах и преди 5 години, тя беше решителна и в личен, и професионален план. Естествено, ще обърна внимание на професионалния – трябваше да си блъскаме главата в тухли и варо-циментова мазилка, за да разбием предразсъдъците, че „картон“ може да се ползва в строителство. Срещах огромно недоверие, неразбиране, че и даже негативно отношение. За щастие имаше хора, които бяха прозорливи и ми повярваха, защото и аз си вярвах! Иначе годината беше топла, слънчева и мъглива през ноември, когато станах баща за първи път.

3. Помните ли първия голям проект с Rigips в България?
О, да! Първият ГОЛЯМ обект в България беше МакДоналдс на спирка „Орион“ в квартал „Люлин“, даже не знам дали не беше и първият ресторант от веригата в София.

McD

Сигурно имаше 150-200 м² гипскартон, беше изпълнен от първия ни партньор и вносител – Фестстрой и беше огромна гордост – появи се в годишника за Централна и Източна Европа със снимка на тавана и съзвездието Орион с лунички.

4. Кои за Вас са петте най-емблематични проекта през тези 25 години?

Петте най-емблематични проекта:
– Хотел Перла на Елените – пролетта на 1996 г., първият, на който доведох австрийци, за да обучат в системите Rigips строителни бригади, които до този момент бяха работили само тухли, вар и цимент и гипсова шпакловка. В последствие те монтираха и врати с контрол на достъп, както и акустични тавани.

Хотел Хилтън – София, ГБС 1998 г.;

Hilton

РВД – отново с ГБС, по спомен това беше най-големият обект на Балканския полуостров в тази година, около 55 на брой 4-осни вагона с гипскартон от завода ни в Чехия, никой не можеше да достави такова количество за 2 седмици;

RVD

Кемпински – Гранд Ермитаж;

Kempinski

Милениум център – небостъргачите в центъра на София, една страхотна референция в последните години.

Milenium

Бих добавил още няколко не по-малко значими – Sky Fort, София Ринг Мол, Хаят Риджънси, Кулите Софарма… наистина са много, трудно ми е да избера само някои.

5. От Националния стадион „Васил Левски“ до Sky Fort, можете ли да изберете един проект, който е бил най-труден за изпълнение?
Като строителен инженер и с практически опит мога да кажа, че строителният процес, освен предизвикателство, е и източник на удовлетвореност, особено когато виждаш как един обект се гради или „расте“. Но в случая ние сме само доставчик на продукти и системни решения, и не бих могъл да говоря за трудност при изпълнението. Пред нас се поставяха задачи за намиране на решения от различно естество – да предложим продукт, който да удовлетворява определени изисквания – например, пожароустойчивост над 120 минути при зададени параметри, или ниво на звукоизилация. В такива случаи е необходимо да намерим подходящо решение заедно с нашите технически експерти. Такива примери имаше много, особено при изграждане на хотелите, при които напоследък се поставят по-високи изисквания за комфорт в помещенията. С оглед успешното ни представяне имаме и такива положителни референции.