Начало Новини Детска градина насърчава децата да играят на покрива

Детска градина насърчава децата да играят на покрива

Наскоро завършена детска градина в Полша дава на децата нов начин за игри на открито в квартала. Проектирана от полската архитектурна фирма Biuro Toprojekt, детската градина в Чори се гордее с достъпна тераса на покрива, засадена с декоративна растителност с достатъчно пространство за игра и забавления на открито.

В допълнение към насърчаването на играта и свързването с природата, вдъхновяващият дизайн на сградата му носи и номинация за наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура – награда Mies van der Rohe 2019.

Детската градина е в рязък контраст с околните еднофамилни къщи. Тя представлява малък парцел с неправилна форма, подобен на триъгълник, предназначен за изграждане на предучилищна секция към съществуващо училище. Това налага изграждане на двуетажни решения, които макар и малко не оставят достатъчно място за детската площадка. Поради това архитектите се спират на едноетажна сграда със заоблени ъгли, която заема почти цялата възможна повърхност, а за игра на открито проектират голяма тераса на покрива.

Изградена от стоманобетонни стени, обвити във вертикални ивици от дървен материал, детската градина с площ 1060 квадратни метра е защитена от температурни колебания благодарение на изолацията от минерална вата, която осигурява и необходимата пожарозащита. Училището е оборудвано с топлообменник, както и с отоплителни и вентилационни системи.

Правоъгълният атриум в сърцето на детската градина пропуска достатъчно дневна светлина в интериора и предлага „парче от външния свят“, където децата могат да наблюдават различни климатични условия като сняг и дъжд.

Обшита от дърво и достъпна чрез стълбище от атриума, просторната покривна тераса включва два кръгли острова от зелено пространство в центъра си. Извитите метални парапети обгръщат терасата, която е заобиколена от градини, засадени с декоративни треви.