Начало Новини Дървена жилищна кула във вид на дъгоцветно евкалиптово дърво във Филипините

Дървена жилищна кула във вид на дъгоцветно евкалиптово дърво във Филипините

Rainbow 1
Vincent Callebaut Architectures, архитектурно студио базирано в Париж, представи проект за органична жилищна кула, наречена The Rainbow Tree (дъгоцветно евкалиптово дърво), на остров Себу във Филипините. 115-метровата кула на 32 етажа ще се състои от 300 апартамента, вкл. кондоминиум апартаменти (споделена собственост). Името на небостъргача е заимствано от Eucalyptus Deglupta (Rainbow Eucalyptus) – култово цветно дърво от Филипините. Целта на проекта е изграждането на жилищна сграда с двойно екологично сертифициране (LEED + BERDE), която предлага перфектния баланс между смесено културно и природно наследство от несравнимо ниво.

Rainbow 2

Архитектурата на Филипините е едновременно динамична комбинация от многобройни влияния и отражение на историческото и културното наследство на страната. Това наследство се основава на комбинация от австронезийски, китайски, малайзийски, американски и испански влияния. Във време, когато се нуждаем от радикални решения за намаляване на глобалния въглероден отпечатък, ние създаваме небостъргач, изработен от масивна дървесина, тъй като тя е единственият естествен, изобилен и възобновяем материал“, споделят от архитектурното студио. За производството на масивна дървесина се изисква много по-малко енергия от производството на бетон или стомана и не генерира парникови газове. За сравнение при производството на 1 тон бетон се отделят 2,42 тона CO2, а за 1 тон стомана, емисиите на CO2 са 0,938 тона. Що се отнася до огнеустойчивостта, дървото гори бавно, не отделя токсични изпарения и провежда топлината 250 пъти по-бавно от стопяването на стоманата и 10 пъти по-бавно от бетона, който се напуква при излагане на огън.

Rainbow 3

Кулата Rainbow Tree е украсена с най-красивата растителност от съседните тропически гори. Тази луксозна мантия от повече от 30 000 растения, храсти и тропически дървета представлява цъфтяща спирала в цветовете на дъгата и придава свежест в сърцето на бизнес парка Себу, който е изграден предимно от бетон и стомана. Био структурата е шахматен геометричен набор от 1200 модула, всеки от които има страна от 4 м. и височина от 3,2 до 4,8 м. Всички модули от масивна дървесина са сглобяеми и стандартизирани с много висока степен на точност. Вдъхновени са от Бахай Кубо (буквално кубични къщи, известни още като хижите Нипа). Тези местни номадски къщи са направени от естествени материали от гората като дърво, бамбук и палмови листа. Преди пристигането на испанските колониалисти с техните каменни сгради, традиционните филипински къщи са били поставяни на колове и връзвани за стволове на дървета в близост до оризовите полета, кокосовите палми и овощните градини.

Rainbow 5

The Rainbow Tree има синусоидални балкони, шахматно разположени между четни и нечетни етажи, което позволява палмите и широколистните дървета да растат на двойна височина. Ендемичните видове растения са подредени според техния цъфтящ цвят – розово, лилаво, зелено, жълто, оранжево, червено – в 5 спирали, обвиващи дървената фасада. Тази градска гора намалява ефектите на градската топлина и е истински остров на свежест. Приблизително 30 000 растения, храсти и дървета, засадени на кулата, ще улавят 150 тона CO2 годишно от атмосферата на град Себу, превръщайки ги в кислород чрез естествена фотосинтеза. В мазето на кулата, от ниво -1 до -3, има 40 паркоместа на ниво. На приземния етаж са разположени ресторант, гъвкаво споделено работно пространство, голямо антре и паркинг за велосипеди. Вторият етаж се заема от споделено работно пространство и рампи за достъп до асансьорния паркинг. От третия до шестия етаж има 40 паркоместа на етаж за електрически превозни средства. На седмия етаж са разположени басейн и СПА център. На осмия етаж е мецанинът с фитнес центъра с двойна височина над басейна. От 9-тия до 31-ия етаж са планирани 13 апартамента на ниво, като ъглите на всеки етаж се заемат от тристайни апартаменти. На 31-ия етаж е предвиден втори мецанин, функциониращ като аграрно стопанство за плодове, зеленчуци и водорасли, произвеждани в много съкратен цикъл за обитателите на The Rainbow Tree. Фотоволтаични и термични соларни панели с площ 1650 кв. м. заемат част от покрива.