Начало Новини Дървена сграда в Бостън с нулеви нетни емисии на въглерод

Дървена сграда в Бостън с нулеви нетни емисии на въглерод

Timber 1

Изцяло дървена пететажна сграда, проектирана от стартъп компанията Generate Architecture and Technologies от възпитаници на Масачузетския технологичен институт и Харвардския университет, ще бъде построена в Бостън, САЩ. Сградата ще бъде толкова енергийно ефективна, че нетните ѝ емисии на въглерод ще бъдат практически нулеви.

Timber 2

Въпреки че това не е първата по рода си масивна дървена постройка, сградатa в Бостън ще бъде една от най-големите жилищни структури в САЩ, направени от дървесина, благодарение на иновативни строителни методи. Сградата ще се сглобява на място основно от предварително произведени фабрични единици от дървени компоненти с големи размери. Елементи от този тип потенциално могат да се използват за изграждането на дървени структури, високи до 18 етажа.

Generate Architecture and Technologies моделира девет различни прототипа на осеметажна масивна дървена сграда, както и една стоманена и една бетонна версия в същия мащаб и спецификация. Анализът показва, че материалите, необходими за построяването на сградата от стомана, генерират най-голямото количество парникови газове. Бетонната версия е с 8% по-ниски емисии, а една от осемте версии на масивна дървена сграда генерира 53% по-малко парникови газове.

Timber 3

Най-често срещаният контрааргумент срещу строеж от дърво е страхът от пожар. Тестовете обаче показват, че масивните дървени сгради, вместо да изгорят, запазват своята структурна здравина по-дълго от съпоставимите стоманени конструкции. Това е така, защото големите дървени елементи, често с дебелина 30 cm или повече, са направени чрез залепване на отделни пластове дървен материал с нормални размери. Дървесината се овъглява отвън и този нов външен слой защитава сърцевината за по-дълъг период от време. Стоманените сгради могат внезапно да се срутят, когато температурата на огъня се приближи до точката на топене на стоманата.

Тъй като дебелите дървени компоненти са много добри естествени топлоизолатори, необходимостта да се използват допълнителни системи за отопление и охлаждане в дървената сграда в Бостън е значително намалена в сравнение с конвенционалните структури. Сградата е проектирана с фотоволтаични панели на покрива, което ще помогне за компенсиране на консумацията на енергия в сградата. Дървото осигурява и много добра акустична изолация за обитателите.