Начало Новини Дървена фабрика за тофу в Китай

Дървена фабрика за тофу в Китай

Базираното в Пекин студио DnA_Design and Architecture построи фабрика за тофу от дърво в планинско село в западен Китай. Разположена на наклонен парцел, дървената фабрика се очаква да отговори на настоящите стандарти за сертифициране на храни, така, че да могат да се продават в супермаркетите. Към момента традиционното домашно производство не отговаря на тези стандарти.

Дървената конструкция съответства на съществуващите селски къщи в 200-годишното село. Фабриката е разделена на отделни помещения, в които се провеждат различните етапи от процеса на производство на тофу. Инсталирани са съоръжения за накисване, смилане и варене на соя, както и вани за подквасване на тофу и пресоването му на кубчета. Има и зона за пържене на тофу и дегустационна зала, където посетителите могат да опитат храната.

Тези пространства са линейно стъпаловидно разположени по склона, така че посетителите, движейки се по стълбите, могат да наблюдават процесите на производство от началото до края и след това да опитат готовите продукти от соя.

Скосени части на покривите са ориентирани в съответствие с процесите, протичащи в помещенията под тях, така, че светлината и въздушния поток да бъдат насочвани правилно.