Начало Новини Дарителска кампания за моста на Кольо Фичето в Бяла

Дарителска кампания за моста на Кольо Фичето в Бяла

kolio ficheto

Община Бяла, Русенско, ще организира дарителска кампания, чрез която ще се набират средства за реставрацията на рушащия се мост на Кольо Фичето край града. Предложението ще бъде гласувано на предстоящата сесия на общинския съвет в края на следващата седмица, като идеята е дарителската сметка да бъде разкрита в средата на следващия месец.  Това съобщи кметът на Бяла Димитър Славов, цитиран от БТА.

Целта е да се съберат средства поне за козметичен ремонт.

По думите му повече от 20 години мостът е в окаяно състояние. При обследване става ясно, че основите на съоръжението са здрави. Сериозни са проблемите с настилката, има пукнатини и фуги между камъните, както и растителност. Преди седем-осем години заради ремонт на съвременния мост движението на автомобили е било насочено през старото съоръжение, което го е амортизирало още повече.

Славов посочи, че по груби изчисления за цялостната реставрация и консервация са нужни около 2 млн. лева. „Бюджетът на общината е недостатъчен. Той е малко над 8 млн. лева, но реално собствените приходи са под 3 млн. лева. Без еврофинансиране не виждам как може да се подобри състоянието на моста“, заяви Славов. Той каза, че ще се търсят всякакви възможности за кандидатстване по програми, съобщава dir.bg.

Кметът посочи, че в отговор на въпрос на депутат, от Министерството на културата са заявили, че няма възможност да се отпуснат средства, а отговорност носи общината.

„Не искам да критикувам своите предшественици, но на два пъти община Бяла е изпуснала възможността за спечелване на европроект за реставрацията и консервацията на моста“, заяви Славов.

Мостът над река Янтра е обявен за национален паметник на културата преди 60 години. От министерството обаче са обяснили, че с неговия статут в страната са още 40 000 паметника, а за тяхната реставрация и консервация тази година има само половин милион лева.

Строители.бг