Начало Новини Читалище интегрира спасени тухли и керамика

Читалище интегрира спасени тухли и керамика

Abin Design Studio

В Бансберия, град в щата Западен Бенгал в Индия, архитектурното бюро Abin Design Studio успя да убеди своя клиент да не изгражда гараж, както е било първоначално предвидено, а да построи нещо друго, така че да върне мястото на общността. Архитектите създават Gallery House, красиво ново читалище, което е отворено за местните жители и паралелно функционира като общежитие за персонала.

Abin Design Studio

Тухлената зидария е вдъхновена от традиционните теракотени храмове в региона и интерпретира типологията с модерен нюх.

Новият комплекс е с площ от 330 квадратни метра и се характеризира с извити, асиметрични стени от открити тухли, допълнително инкрустирани със занаятчийски керамични блокове, които са били направени от местен майстор. Някои от керамичните блокове са били изхвърлени, преди да бъдат спасени и използвани тук, докато голяма част от теракотените тухли са взети от близкото тухлено поле,  където горният слой пръст е отстранен и глината отдолу е оголена и смесена с тебешир и пепел, за да се създадат тухли.

Abin Design Studio

При поглед отблизо се различават много вариации във видовете използвани тухли, както и във формата и конфигурацията им.

През деня в многофункционалната зала се провеждат семинари и часове по йога. През нощта горният етаж служи като общежитие за персонала.

Abin Design Studio

Архитектите са включили елементи като голямо входно стълбище, които са не само функционални, а въздействат и на социално ниво.

„Всяка година това място провежда шествие по тесните, криволичещи квартални алеи. За да бъде част от празника, сградата се оттегля от улицата, образувайки галерия за седящите зрители, които се събират на отпред по време на това събитие“ – обясняват архитектите.

Abin Design Studio

Тази социална ангажираност се пренася до покривната тераса, която разполага с амфитеатрални места в единия ъгъл и позволява на хората да наблюдават улицата отдолу.

Abin Design Studio

Използвайки традиционен материал, за да облече модерна форма, този хибриден проект съчетава най-доброто от старото и новото, и умело интегрира частното с публичното, като по този начин създава отличителна сграда, която ангажира положително общността и градската структура на квартала.

Abin Design Studio

Abin Design Studio

Abin Design Studio