Начало Новини Бутикови хотели на дървета с минимален отпечатък за природата

Бутикови хотели на дървета с минимален отпечатък за природата

Bali 1
Германският архитект Алексис Дорние проектира бутикови хотели, издигнати на дървета в тропическите гори на остров Бали, Индонезия. Укрепени с тънки стоманени конструкции, хотелите са построени така, че да оставят минимален отпечатък сред природата. Постройките съчетават индустриален облик и естествена визия. Използвани са леки материали и скромен бюджет.

Bali 2

Строителството на Lift Treetop Boutique Hotels стартира като малък пилотен проект. „Нашето архитектурно студио е в непосредствена близост до мястото на изграждане на хотела и стартът на проекта се превърна в изпитателна площадка за идеи как бързо и икономично да се вдигат конструкции от земята с минимално инвазивно въздействие върху природата. Много от разработките на този остров използват голямо количество бетон, а резултатите често са едни и същи. Искахме да оспорим това и да създадем лека архитектура, като предложим сюрреалистична комбинация от непостоянни индустриални структури, вградени в тропически гори. Нашата цел беше да създадем непретенциозни места с минимум дразнители от цивилизацията. Искахме да провокираме усещане за непостоянство.“, сподели Алексис Дорние.

Bali 3

Всяка от структурите има различна вътрешна организация, материал и външен вид. Заседнали някъде между миналото и бъдещето, постройките на Дорние събират различните особености на Бали в незабравимо изживяване. Хотелите разполагат с малка сауна, малък басейн, бар, пейки, малка зона за релакс и йога палуба, издигната над земята. Модулите се възползват устойчиво от височината в много аспекти – пасивно охлаждане, пасивно засенчване от съседни дървета, отсъствие на комари.

Bali 4