Начало Новини Бургас проектира океанариум

Бургас проектира океанариум

okeanarium

Бургас ще има истински океанариум, но все още той е в процес на проектно изготвяне. Консорциумът „Обединение Мостовик Бургас“ все още работи по проекта за Океанариума, категоричен е руският директор на проекта – Павел Сатонкин, цитиран от Burgas.utre.bg.

Руската фирма „Научно-производствено обединение Мостовик“, спечелила концесията за строеж и експлоатация на „Парк Океанариум“ в Бургас с българския си дъщерен консорциум „Обединение Мостовик Бургас“, замрази проекта си преди година.

Това се случи поради несъстоятелност на компанията-майка, изпаднала в затруднение, след като вложенията й в спортните съоръжения за Олимпиадата в Сочи не бяха изплатени.

Руската компания „Мостовик” бе ангажирана с изграждането на общо 17 обект за Олимпиадата в Сочи. Тя предвиждаше реализацията на проекта в Бургас да стартира веднага след откриването на Олимпиадата в Сочи.

В момента въпросът за Океанариума се повдига отново в местния общинския съвет по повод на консултативния съвет към проекта.

Договорът за строителството на Океанариума бе подписан през юни 2013 г. Концесията на 117 дка в парк „Езеро“ е за 35 години.

След реализацията на проекта освен с Океанариум, бургазлии и гостите на града ще разполагат с аквапарк, аквариум, зони за атракции и зона за отдих в района на Северния плаж до настоящата конна база.

Строители.бг