Начало Новини Бургас изгражда надлез за 20 млн. лв.

Бургас изгражда надлез за 20 млн. лв.

бургас

Източник: vestnikstroitel.bg

Мечтата на поколения бургазлии да се изкара тежкотоварният и транзитният трафик извън града е на път да се осъществи. Това ще стане чрез надлез на товарната гара до завод „Кроношпан”. Същинското строителство започва до дни, ще погълне близо 20 млн. лв. и се финансира от държавния бюджет. Предвижда се изграждане и на „детелина”.

„Донякъде трафикът бе облекчен чрез пътния възел „Юг”, който бе открит миналото лято, но светофарите до него по вътрешноградските улици все още образуват тапи особено през отпускарския сезон.

Това принуди общината да вземе кардинално решение по цялостно извеждане на транзита извън града по примера на големите европейски градове“, съобщиха от кметството. Стратегията за изграждане на ринга около Бургас е от 30 години, но едва наскоро бе изготвен проект в детайли и задвижена процедурата.

По задание новият надлез трябва да приключи до 2 години на 3 етапа. „Като изпълнение това съоръжение е доста по-сложно от пътен възел „Юг”, но ще се вместим в срока”, категоричен е зам.-кметът Марков.

Първият етап по преместването на подземните комуникации и водопровода е завършен и е струвал 1 млн. лв. С тези средства е прокопан тунел под жп релсите, в който са вкарани тръбите и кабелите.

Вторият транш от 3 млн. лв. вече е потвърден и се очаква скоро парите да бъдат преведени, за да започне самото наземно строителство на мегасъо­ръжението, съобщиха от общината. Изпълнител на проекта е консорциум с основен партньор „Главболгарстрой”.