Начало Новини Брюксел ни готви глоба по програма “Транспорт”

Брюксел ни готви глоба по програма “Транспорт”

globa

Брюксел готви глоба за България заради нарушения по програма „Транспорт“. Управляващият орган на програмата е получил през февруари тази година одит на Генерална дирекция „Регионална и урбанистична политика“ на ЕС, в който е калкулирана глоба по един от обектите, проверени от Еврокомисията в периода между 29 септември и 3 октомври м.г.

„Констатациите са по отношение установени слабости по проведени обществени поръчки и допустимост на разходи. С проверката са одитирани процедури по шест проекта на програма „Транспорт“, като има предположение за слабости с финансово изражение за един от проектите. Обръщаме внимание, че докладът все още е предварителен и резултатите не са окончателни, по тази причина управляващият орган на програма „Транспорт“ не може да дава информация, която не е окончателна“, коментираха оттам. Затова чиновниците по програмата отказаха да съобщят какъв е размерът на санкцията, съобщава trud.bg.

От ведомството на Ивайло Московски единствено уточниха, че обект на одита са били проекти на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и Агенция „Пътна инфраструктура“. Това означава, че проблемният обект е или модернизация на жп линия, или строеж на магистрала.

От управляващия орган посочиха, че по процедура службите на ЕК изпращат предварителен доклад и дават възможност на съответната държава членка да представи допълнителни доказателства и становище.

След като разгледат представените материали, службите на ЕК излизат с окончателен доклад и крайно заключение. Ако не е съгласна със заключението, страната членка има възможност да пристъпи към процедурата по изслушване. Предстои българската страна да излезе с позиция към ЕК по одита, допълниха от ведомството на Ивайло Московски.

Строители.бг