Начало Новини Bollywood Heights, градска филмова кула в залива Махим, Мумбай

Bollywood Heights, градска филмова кула в залива Махим, Мумбай

Mumbai 1

Индийският архитект Вайшали от Doodle Studio разкри детайли от проект за вертикален кинематографичен град Bollywood Heights в залива Махим, част от Арабско море. Филмовата кула с височина 330 м ще бъде изградена на изкуствен остров от 4 хектара като сграда с нулева консумация на енергия. Bollywood Heights ще генерира ефективно енергията за своя употреба и ще помогне за почистването на водата на Махимския залив.
Mumbai 2Проектът на Doodle Studio отговаря на всички пространствени предизвикателства и изисквания за хоризонтален кинематографичен град, без да създава напрежение на пазара на недвижими имоти в много оживения град Мумбай, където има постоянна липса на земя. Вертикалността постига няколко неща само заради височината – превръща кулата във визуална икона и заема минимално парче земя.

Mumbai 3

Емблематичната кула е във форма на трофей в гигантска пропорция. Пресъздава пламък, слава и метафорично е „муза“ за производителите на филми. Ромбоидна крепежна структура поддържа фасадата от стъкло и монокристални фотоволтаични гъвкави панели. Три огромни вятърни генератора за производство на електроенергия са инсталирани на три различни възли. Освен филмови студия високата сграда включва филмов институт и музей на киното. Основата на кулата заема 1,1 хектара и се използва главно за сервизни помещения. Общата застроена площ е 10 хектара. Проектът се състои от две структури, едната от които е основната кула, а другата – ниска сграда зад кулата, в която се помещават 5 огромни звукозаписни студия, покрити със зелен покрив и подземен паркинг. Основната кула е разделена на 5 зони: обществените площи са разположени на долните етажи, филмовият институт е в крило „Б“, а крило „A“ се състои от производствени, постпродукционни, развлекателни и други съоръжения за забавления и възстановяване.

Mumbai 4