Начало Новини Бивша арена ще бъде трансформирана в мултифункционален комплекс в Чехия

Бивша арена ще бъде трансформирана в мултифункционален комплекс в Чехия

Chybik + Kristof Architects & Urban Designers спечелиха конкурс за преобразуване на съществуваща арена в един от най-големите спортни и развлекателни комплекси в Чехия. Строителството е планирано да започне през 2021 г. и да завърши в края на 2023 г. Новият комплекс ще бъде изграден върху съществуващия градски хокеен стадион в гр. Ихлава – разпадаща се закрита спортна арена, построена през 1956 г. След реконструкцията новата сграда ще бъде разширена до многофункционален център от четири сгради, в които ще има адаптивна ледена пързалка, лекоатлетическа писта на покрива, фитнес зала, спортна академия, хотел и магазини.

Приемайки както регионални спортни, така и културни събития, завършената структура ще действа като публична платформа, отворена за разнообразна аудитория и широк кръг дейности. Многофункционално пространство с капацитет от 5600 зрители, проектът разширява първоначалната цел за спортно съоръжение, като създава универсално пространство. Разположена на границата на историческия център на Ихлава, арената – спортна структура, обикновено ситуирана в периферията на градовете – е в съседство с парка и университет.

Комплексът се разгръща в четири отделни сгради, две от които вече съществуват, свързани чрез открити коридори и зелени площи. Съществуващият правоъгълен стадион ще бъде изцяло обновен. Просторната монументалната структура на новата арена с нейните материали и форми (триъгълните детайли във фасадата) отразява балтийския произход на града. Вътрешното пространство едновременно ще служи като хокейна пързалка, изложбена зала и концертна зала, допълнени от закрит фитнес. На покрива ще има писта за бягане на открито, което допълнително ще обогати спортната функционалност на сградата и ще позволи на зрителите да се наслаждават на гледките към града.