Начало Новини BIG разкри проект за CityLife в Милано със 140-метров висящ покрив

BIG разкри проект за CityLife в Милано със 140-метров висящ покрив

BIG 1
Архитектите от BIG представиха предложение за ново входно пространство към Милано, което да завърши изграждането на проекта CityLife в града. Създаденият от лондонския офис на BIG проект, наречен Portico, е с площ от 53 500 кв. м. и има за цел да създаде ново обществено пространство, свързващо две от сградите със 140-метров окачен покрив.

„Вместо да се съревноваваме със съществуващия ансамбъл от кули, ние предлагаме да допълним облика на квартала, като оформим своеобразна порта към вътрешността му във формата на дъговиден навес, свързващ две от новите сгради. Така ще създадем ново сенчесто и защитено обществено пространство.“, споделя Биарке Ингелс, основател и креативен директор на BIG.

Към момента CityLife се състои от три емблематични кули, заобиколени от зелена обществена площ и жилищни зони. В съществуващия градоустройствен план се предвижда построяването на четвърта кула на свободното място, но в BIG избират възможността да предложат различен поглед и да отговорят на някои от ключовите предизвикателства на местоположението. В момента двете части на района са разделени от голям паркинг за автомобили, който предопределя преживяването на пешеходците, влизащи в квартала. BIG предлагат да се премахне паркинга и да се построят две отделни сгради, свързани с висящ лек покрив с дължина от 140 м. Висящият покрив образува просторно сенчесто входно пространство към CityLife и размива границата между обществено и частно, вътрешно и външно пространство.

Докато сградите са екстровертни и гостоприемни за обществеността, вътрешните им дворове предлагат спокойна атмосфера за обитателите, като позволяват на служителите от помещаваните там офиси да се насладят на почивките си през работния ден. Голямото сенчесто пространство под окачения покрив се превръща в обща зона и подарък за всички жители на града. Сградите никога не са независими обекти, а по-скоро представляват част от по-голяма мрежа: кампус, комбиниран с широки обществени пространства, в комплексен градски контекст.