Начало Новини Безплатното“ саниране на жилища приключва през 2017 г.

Безплатното“ саниране на жилища приключва през 2017 г.

sanirane

„Безплатното“ саниране на частни жилища, което излиза без пари на собствениците им, но се плаща от всички българи, приключва през 2017 г. Причината – отпуснатите 1 млрд. лева вече са почти изчерпани за обновяването на около 2000 сгради. От догодина останалите подали заявления ще трябва да съфинансират част от дейностите. Това съобщи в сряда зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, но не уточни каква част от общата сума ще се поема от собствениците на сградите.

Изпълнението

След трудния старт на програмата, тя вече се е „отпушила“ и регистрираните сдружения на собственици за цели сгради и блок секции вече са над 3000, отчете Нанков по време на годишната конференция ЕкоЕнергия, където говори за напредъка по изпълнението на програмата.

Започнали са дейности по санирането на над 1100 сгради. Най-голям брой са в общините Бургас, Благоевград, Стара Загора и Пловдив.

Първите 9 обновени блока са в Благоевград, Севлиево, Хасково и Тервел.

„В момента сме на ръба на изчерпване на финансовия ресурс от 1 млрд. лева, който, както и предвидихме, ще е достатъчен за изпълнение на необходимите дейности за около 2000 сгради“, каза Нанков.

Първо ще приключат строителните дейности по всички сгради със сключени договори през 2015 г. Това означава, че договорите, сключени през 2016 г., ще започнат да се изпълняват едва през 2017 г., каза Нанков. След това финансирането на сградите ще се приоритизира като предимство ще се дава на големите сгради, строени по индустриален способ, допълни той.

Повечето панелни сгради имат „срок на годност“, затова и въвеждането на мерки за енергийна ефективност и конструктивно укрепване при тях ще бъде приоритетно, съобщи зам.-министърът.

От 100% финансиране към частично самоучастие

Тенденцията с течение на времето е плавно да преминем от 100% финансиране към частично самоучастие от страна на собствениците, заяви Николай Нанков.

По думите му трябва да бъде повишена културата на гражданите по отношение на сдружаването и управлението на етажната собственост, да бъде насърчено екологичното и устойчиво мислене по въпросите за енергийната ефективност, съобщава mediapool.bg.

„През 2017 или най-късно 2018 г. подкрепата за въвеждане на мерки за енергийна ефективност ще бъде със съфинаниране от страна на собствениците“, обяви Нанков.

Той съобщи още, че до няколко седмици ще бъдат обявени диференцирани референтни стойности по различните дейности при изпълнението на проектите.

Строители.бг