Начало Новини Безкрайна виеща се алея за пешеходци и колоездачи над река в Китай

Безкрайна виеща се алея за пешеходци и колоездачи над река в Китай

Берлинските архитекти Том Вюншман, Ахим Кауфер, Вей Кай и Филип Бушмайер в колаборация с китайските институти за дизайн и архитектура SADI и JDTM са създали мост, който предлага множество различни маршрути над река Фуе в Чънду, Китай.

Дизайнерският екип е създал непрекъсната пешеходна алея с цел да превърнат моста Уачази в място за спорт, а не само във функционална инженерна структура. Формата на моста е заимствана от традиционните за Китай мостове във формата на зигзаг и непрекъснатия контур на лентата на Мьобиус. „Нашата цел беше да проектираме мост, който да е повече от монофункционален  инфраструктурен елемент. Можете да извървите безкраен криволичещ път, без да напускате моста, и да се насладите на всички възможни сценарии между природа и градски пейзаж“, споделя Ахим Кауфер.

Мостът Уачази свързва новия международен конгресен и изложбен център Century City и крайбрежния парк със съседните жилищни райони, като образува знака за безкрайност над реката. 240-метровата пътека за велосипедисти и пешеходци се издига плавно от двата бряга до върха в центъра на реката. Няколко вити рампи и стълби създават общ взаимосвързан маршрут, който частично се спуска под 240-метровата конструкция. „Мостът се състои от безпрепятствена и бърза колоездачна пътека и алея за директно бързо преминаване на пешеходци с панорамни гледки от голяма височина над земята и друга бавна пешеходна пътека, която е по-уединена и в близост до водата. Идеята е не просто да преминете реката възможно най-бързо, а да си подарите време за разходка, да се отпуснете за момент и да прекарате време с приятели в наситена градска среда“, добавя Том Вюншман. В долната част на маршрута архитектите са предвидили места за почивка, включително голяма зона за сядане от южната страна, която се простира от най-ниската точка на моста до основното му ниво.