Начало Новини Без трети лъч на метрото засега

Без трети лъч на метрото засега

metro

Третият лъч на столичното метро засега се отлага. Причината е, че Комисията за защита на конкуренцията отмени решението за откриване на обществена поръчка. Две са причините за спирането: „КЗК счита, че изискването на възложителя придобитият опит на проектантите от изпълнение на подобни обекти да бъде в периода на последните три години необосновано ограничава конкуренцията. В случая се възпрепятства участието в процедурата на квалифицирани проектанти, които са изпълнявали подобни проекти извън поставената времева рамка от три години” се посочва в съобщение до медиите.

На второ място, Комисията приема, че обхватът на изискания от възложителя опит по обособена позиция 4 за изграждане на конструкции на мин. 5000 м. тунел (метро, ж.п. тунели, пътни тунели) по щитов метод е въведен необосновано и ограничително. Изискуемият опит от 5000 м. обхваща над две трети от общата дължина на участъка и необосновано ограничава участието на лица, които имат опит в изграждането на конструкции на тунели по щитов тунелен метод с по-малка дължина.

Третият метродиаметър предвижда да се стига за 10 минути от квартал „Овча купел” до квартал „Левски” като връзката с първия лъч ще се осъществява на Орлов мост и на НДК с втория. Прогнозната стойност на строителството му е 680 млн. EUR.

Източник: fakti.bg