Начало Новини Betonoase: първата сграда с инфралек бетон и поцинкована армировка

Betonoase: първата сграда с инфралек бетон и поцинкована армировка

Betonoase

В Берлин е построен така нареченият „Betonoase“ – иновативна едноетажна сграда, която е първата обществена сграда, изградена с инфралек бетон. Особеността на инфралекия бетон е неговата техническа и хаптична сила. С номинална плътност, по-малка от 800 kg/m³, изключителният материал тежи значително по-малко от нормалния и също така предлага отлични изолационни свойства. По този начин конструкцията Betonoase със своите 50 см дебели еднослойни бетонни стени отговаря на стандарта за пасивна къща.

Betonoase

За разлика от обикновения бетон, по-леки агрегати като експандирана глина или експандирано стъкло се използват за инфралекия бетон вместо чакъл или пясък. Това прави иновативният материал лек, порест и задържащ много въздух. Въпреки че намаляването на теглото създава загуби на якост, инфралекият бетон превишава стойностите за якост на стени от зидария от газобетон. В същото време той е и топлоизолиращ бетон, който дава възможност за внедряване на монолитни строителни методи и по този начин има голям потенциал за устойчивост в сравнение с многослойните стенни конструкции с предварително залепена топлоизолация като отделен материал.

Betonoase

В допълнение, иновативният бетон е приятен за сетивата, тъй като се усеща мек и топъл. Тъй като използването на тези бетони все още не е дефинирано чрез подходящи стандарти, за новата сграда е получено специално одобрение. Армировката на Betonoase е горещо поцинкована, което осигурява постоянна защита срещу корозия. Поради по-ниската плътност на новия бетон в сравнение с нормалния бетон, не е известно колко дълбоко въздухът може да проникне в материала и тъй като това окислява бетона, поцинковането осигурява необходимата защита на армировката.