Начало Новини Бетонната лампа Bolla на Hagen Hinderdael е с обвивка от запечатани мехурчета

Бетонната лампа Bolla на Hagen Hinderdael е с обвивка от запечатани мехурчета

Bolla

Мехурчестата обвивка помага за оформянето на неравна повърхностна текстура на лампата Bolla на Hagen Hinderdael, показана на тазгодишния фестивал на дизайна в Лондон.

Лондонското дизайнерско студио Hagen Hinderdael демонстрира чрез материалите и производственият процес, използвани в лампата Bolla необходимостта от кръгова икономика и намаляване използването на пластмасови опаковки.

Bolla

„Депата не могат да се справят с наличните количества пластмаса, част от които са отровни, а в по-голямата си част са неразградими“, обясниха от студиото, ръководено от София Хаген и Лиза Хиндердейл.

„Bolla улавя същността на мотото „не хаби, не искай“- създавайки иновативен и устойчив нов лек продукт.“

За да се създаде лампата, бетонната смес се хвърля върху кофраж, който е изрязан със CNC, за да се получи отпечатък с формата на балон.

Бетонната смес е изработена по поръчка на Hagen Hinderdael, заедно с учени от Cemento и съдържа смес от бетон и рециклирана пластмаса.

Bolla

BollaВ сместа могат да се добавят различни цветни пигменти, така че лампата да допълва конкретния интериор.

Bolla е с органична форма и леко извита нагоре до височина от 70 сантиметра. Въпреки че е проектирана като подова лампа, тя може допълнително да се преобразува в стенна лампа или висулка.

На външната страна на лампата има перфорации, които позволяват на светлината от светодиодите, монтирани във вътрешността, да проникне навън. Студиото е провело специален проучване, за да установи къде точно да бъдат поставени отворите, така че да се симулира „ярко и ефервесцентно сияние“.

Клиентите ще могат да изпратят лампата обратно на производителите, ако тя се счупи, където материалите ще бъдат използвани повторно, за създаването на нова лампа.

Това позволява на Bolla да избягва материалите му да се озовават обратно на сметището.