Начало Новини Берлин ще строи нов музей за съвременно изкуство

Берлин ще строи нов музей за съвременно изкуство

берлин

Музейните власти в Берлин обявиха планове за изграждането на нов дом за колекцията от произведения на изкуството от 20 век, която притежава града, пише Bloomberg. Сградата ще се намира близо до площад Потсдамер Плац в центъра и ще струва 130 млн. евро.

Новината бележи обратен завой в позицията на властите. Миналата година те предизвикаха онлайн петиция и вълна от критики в медиите с предложението си да преместят картините на старите майстори от Берлинската картинна галерия на Потсдамския площад, за да се освободи място за творбите от 20-и век и по-специално за колекцията от сюрреалистични произведения, дарени от Ула и Хайнер Пицш.

За да успокои напрежението фондацията „Пруско културно наследство“, която стопанисва музеите в Берлин, поръча изследване, което да разгледа възможни алтернативи за излагането на творбите на Клее и Уорхол, без да лиши посетителите от възможността да се насладят на произведенията на Ботичели, Рембранд и Тициан. Изборът на фондацията да построи нов музей за старите майстори на Острова на музеите бе определен като твърде скъп с разходите си от 400 млн. евро.

Нов музей за изкуството от 20 век „е решение на нашия най-належащ проблем“, коментира Херман Парцингер, председател на фондацията „Пруско културно наследство“. Сградата е нужна спешно, „не само заради колекцията на Пицш, но и тъй като няма място за излагането на собствената ни колекция от 20 в.“, допълни той.

Проектът е част от амбициозна програма за изграждане на музеи в Берлин, която ще обхване идните 10 години. Градът обновява Острова на музеите, който е част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Ремонтът струва 1,3 млрд. евро. Реконструкцията на кралския дворец на бул. „Унтер ден Линден“ на стойност 590 млн. долара пък започна през юни.

Новият музей на съвременното изкуство с площ от 9900 кв. м може да отвори врати още през 2022 г., ако работата по изграждането му започне догодина, обясни Парцингер.

Източник: investor.bg