Начало Новини Българските инвеститори доминират на вътрешния пазар на имоти

Българските инвеститори доминират на вътрешния пазар на имоти

инвистиции

Чуждестранните купувачи почти са изчезнали от българския пазар на инвестиционни имоти. За периода януари-август 2013 г. у нас са извършени такива сделки за общо 54,2 млн. евро, като две от най-големите са с български купувачи, посочват в свой анализ от консултантската компания “Фортон”.

Едната от двете големи сделки е купуването на софийския хотел “Хилтън” от фирма на бизнесмена Спас Русев. По неофициални данни от пазара тя е за 24 млн. евро.

Другата голяма сделка е купуването на все още недовършения “Мол Плевен”, чието ново име след сключването на договора бе променено на “Панорама мол”. Търговският център беше продаден през април за 13 млн. лв. от частен съдебен изпълнител заради необслужван кредит от сирийския бизнесмен Аладин Харфан към “Райфайзенбанк България”. Новият собственик на мола е българската компания “Фраймонд България”.

“Чуждестранните инвеститори, които преобладаваха до края на 2008 г., купуваха на пикови цени, и то не само в България. Когато приходите от имотите и съответно цените им намаляха вследствие на икономическата рецесия в почти всички европейски страни, те трябваше да ограничат дейността си в Югоизточна Европа. Част от тях решиха да излязат от България, а интересът на останалите се насочи към по-големите и ликвидни пазари”, обясняват от “Фортън”.

Към момента нивата на доходност от инвестиции в първокласни имоти у нас са най-високи спрямо страните в Централна и Източна Европа, твърдят от “Фортън”. За отдадени под наем офис площи в София очакваното ниво на доходност е 9,5% срещу 6,25% за аналогични обекти в Прага или Варшава и 8,5% в Букурещ, сочат данните за второто тримесечие на 2013 г.

Източник: trud.bg