Начало Новини България заплашена от съд заради откраднат комплекс за 10 млн. евро

България заплашена от съд заради откраднат комплекс за 10 млн. евро

нотариус Слави Крашевски

Близко до световния шампион по шахмат Анатолий Карпов дружество „Фонд за развитие на България“ EOOД вече 7 години се бори по съдебен ред да върне откраднатата си инвестиция за над 10 млн. евро.

Наглата схема е реализирана от български бизнесмени и включва скандалния бивш нотариус Слави Крашевски, родна фирма и две офшорки.

„Дано не се налага, но ако ситуацията продължава, сме решили да съдим България пред международен арбитраж. Последната ни надежда, преди да предприемем тези действия, е Върховният касационен съд да допусне търговското ни дело до обжалване, а прокуратурата да предприеме активни действия по разкриване на виновните“, казва пред „24 часа“ Марк Лиснянский, управителят на „Фонд Руска възможност“. Фирмата е собственик на „Фонд за развитие на България“ ЕООД, създадена със специалната цел да инвестира по Черноморието с посредничеството на българин, част от голяма българска строителна фирма с представителство в Русия. По думите на Марк Лиснянский към 2004 г. България е била перспективна страна за подобни инвестиции предвид предстоящото присъединяване към ЕС.

Така през 2004 г. инвеститорите купуват земя край с. Равда и започват ударно да строят. Влагат 4 млн. евро, без да ползват заеми от банки. Ваканционният комплекс със 108 апартамента, наречен „Ключ от морето“, е завършен през 2005-а.

Схемата на измамата

Когато комплексът в Равда е напълно готов в края на 2005 г., едва ли някой предполага какво ще се случи. А схемата на измамата вече е била в ход. Още през лятото на същата година е подготвен фалшив договор за продажба на всички дружествени дялове на „Фонд за развитие на България“ ЕООД. Фалшив е и подписът на управителя на „Фонд руска възможност“ Марк Лиснянский, който уж одобрява прехвърлянето на компанията. По-късно съдът ще се произнесе, че тази сделка е нищожна.

Договорът за покупко-продажба на дяловете е нотариално заверен при Слави Крашевски. Срещу нотариуса има десетки наказателни дела за фалшиви сделки, а самият Лиснянский никога не се е явявал пред него. Съдийката по вписвания в Софийския градски съд пък регистрира сделката, въпреки че е представено само копие от договора за продажба – без устав на фирмата продавач и без решение за продажба на дяловете, които са задължителни за такива вписвания. Защо не е бил постановен отказ да бъде вписано подобно явно изфабрикувано прехвърляне на дяловете в чуждестранната инвестиция, и до ден днешен остава загадка.

Съгласно фалшивия договор руският фонд прехвърля българската си компания, собственик на „Ключ от морето“, на кипърската офшорка „Роулстон Ко лимитед“. Управителят е подменен с подставеното лице Марио Михайлов.

Ако вписването на прехвърлянето на дружествените дялове е било осуетено от съда, нищо от последващите действия не би се състояло. Към всичко това се добавя и съмнението относно добросъвестността на съдията и нейните действия по вписване на договор с един вместо изискуеми три подписа.

Малко след подмяната на едноличния собственик на капитала и управителя на „Фонд за развитие на България“ ЕООД , през декември 2005 г. комплекс „Ключ от морето“ е прехвърлен на шуменската кооперация „Воин груп“ само за 900 хил. лв. Три седмици по-късно „Воин груп“ с управител Живко Кършовски продава апартаментния комплекс „Ключ от морето“, но без земята, за същата цена – 900 хил. лв. Купувач е друга кипърска офшорка – „Варкесо Ко лимитед“. Проверка на „24 часа“ показа, че двете кипърски офшорки „Роулстон“ (купувач на дяловете на „Фонд за развитие на България“ ЕООД), и „Варкесо Ко“ (купувач на апартаментите от комплекса), са регистрирани по едно и също време, имат общ адрес и общ управител.

Апартаментите от комплекса са разпродадени на клиенти от цял свят, които не подозират, че са си купили имоти от фирма фантом, а по думите на инвеститорите парите потъват в джобовете на български бизнесмени, които са ги съветвали как да вложат парите си у нас.

Веднага когато научават за измамата, от „Фонд руска възможност“ предприемат действия. В началото на 2006 г. е подадена искова молба, която оспорва подмяната на собственика на капитала и управителя с фалшивия подпис. Извършена е графологична експертиза, която доказва измамата. През 2009 г. съдът решава, че вписването е нищожно и трябва да бъде заличено. Така „Фонд руска възможност“ отново става собственик на българската си фирма, но не и на ваканционния комплекс „Ключ от морето“, който вече е прехвърлен на „добросъвестен купувач“. Още през 2006 г. е заведено и дело за обявяване на нищожност на прехвърлянето на „Ключ от морето“. Окръжният и апелативният съд в Бургас обаче приемат, че поредицата от разпоредителни сделки при непазарни условия между свързани лица е нормална практика. От юни делото е във ВКС, където още не е насрочено закрито заседание, за да се прецени дали има основание за касационно обжалване.

„Според нас делото трябва да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на апелативния съд. Там са направили една груба процесуална грешка. Гледали са делото по новия ГПК, а по закон при заварено положение, както е в случая, е приложим старият ГПК. Само това е достатъчно основание“, казва адвокат Милен Русев, който се явява по делата, които „Фонд за развитие на България“ ЕООД води за да върне имотите си.

Наред с гражданските и търговските дела за разваляне на престъпната схема, има и наказателни производства. Скандалният нотариус Слави Крашевски е оправдан в София по едно от тях. Има и друго наказателно производство за организирана престъпна група с цел пране на пари, но по него няма развитие от 2007 г. насам. От прокуратурата си „подхвърлят“ делото по подсъдност от София към Бургас, като и към момента по казуса няма привлечени обвиняеми. Надеждата на инвеститорите е досъдебното производство да бъде върнато за разследване отново в София поради подозрения, че на местна почва се оказва влияние върху разследването. Подобно искане е отправено и към главния прокурор Цацаров, откъдето към момента се очаква отговор. „Законът създава презумпция за добросъвестен купувач. Точно за такъв се представя Живко Кършовски от „Воин груп“ по делата, които водим. Той се явява и казва – купих комплекса от „Фонд за развитие на България“ ЕООД, като преди това проверих в Търговския регистър. Там управител бе лицето Х, което за мен е истинският продавач, аз не знаех какво е ставало преди това, не знаех, че дяловете в тази фирма са прехвърлени с фалшив подпис“, обяснява адвокат Русев тънкостите в закона, от които се възползват ответниците по делото. За да докажат, че сделките с „Ключ от морето“ са невалидни, руските инвеститори трябва да намерят факти, които красноречиво да говорят, че първият купувач е знаел за измамата от самото начало и в този смисъл е проявил недобросъвестност.

„Наистина не мога да разбера какво повече трябва да докажем. Нотариусът Слави Крашевски е участвал в над 60 случая с имотни измами и има дела за това. Двете кипърски фирми са свързани, представителят на едната по думите на свидетели е приятелка на Живко Кършовски от „Воин груп“, който продава на същата тази фирма комплекса за 900 хил. Свидетел по делото се явява и разказва, че Кършовски е знаел за измамата и е бил принуден да участва, но показанията му се игнорират от съда“, разказва Марк Лиснянский, съакционер във „Фонд руска възможност“.

През март 2012 година свидетелят по делото за ваканционния комплекс Тодор Пенчев разказва любопитни подробности от аферата. Ето какво казва той:

„Познавам Живко Кършовски от 1988 г., заедно сме служили, а през 2002 г. учредихме кооперацията. Приятелката му Димитричка Милчева (пълномощник на едната от кипърските офшорки, свързани с далаверата) също е член на кооперацията. Есента на 2005 г. Живко ни събра и каза, че ще участваме в сделка за продажба на „Ключ от морето“. Упълномощихме го той да води сделката. След това го продадохме на „Варкесо Ко“ и това беше нашето участие. Пролетта на 2006 г., когато ние поехме охраната на обекта, дойдоха едни руснаци и казаха, че това е тяхно. Обърнах се към Живко и той ми каза, че икономически са го принудили да участва в сделка, в която да купи тази сграда и да я продаде, и всичко му е било режисирано. Кършовски обясни, че той е наясно, че нещата не са добре, но са го изнудили да участва в тази схема. Изнудили са го хората, които стоят зад „Варкесо Ко“, но не ми е споменавал кои са. Обяснението му беше, че този, който режисира цялата сделка, ще направи така, че фондът да има други собственици. В цялата работа Живко беше използван, а оттам и кооперацията. Хората, които са дирижирали цялата машинация, са искали от него човек, който да представлява „Варкесо Ко“. Живко е предложил Димитричка. Искали са от Живко това, за да може кооперация „Воин груп“ да понесе отговорността. Кооперацията нямаше средства да закупи тази сграда. Който организира нещата, предостави и парите.“

След като комплексът „Ключ от морето“ е откраднат с измамната схема, от „Фонд руска възможност“ спират всякакви инвестиции у нас. Лично Анатолий Карпов, свързан с Фонда, пише отворено писмо до бившия премиер Бойко Борисов.

И главният прокурор безсилен срещу Слави Крашевски

Бившият нотариус Слави Крашевски е рекордьор по наказателни производства, които се водят срещу него – над 60. Делата срещу него текат с променлив успех – на различни инстанции е оправдаван и осъждан за прехвърляне на имоти с фалшиви документи.

След продажбата на дяловете на „Фонд за развитие на България“ ЕООД на кипърската офшорка с фалшивия подпис Крашевски за пореден път става клиент на Темида.

„Безспорният факт, установен по делото и по който не се спори – че подписът в графа „продавач“ по договора не е положен от Лиснянский, не доказва автоматично вина на Крашевски“, категоричен е съдът и го оправдава. По делото Крашевски твърди, че при него са дошли лица, едно от които прилича на Марк Лиснянский, и той е изповядал сделката по прехвърлянето на дяловете на офшорката.

Показанията му са приети като логични, житейски правдоподобни и отразяващи предприетите от него действия в качеството му на нотариус.

След оправдателната присъда главният прокурор Борис Велчев иска възобновяване на делото от ВКС заради допуснати съществени процесуални нарушения. Магистратите обаче отказват да върнат делото за ново разглеждане.

Из сигнала на Анатолий Карпов до Бойко Борисов през 2010 г.:

Корупцията и организираната престъпност се ширят у Вас

„Република България се обявява като държава с благоприятен климат за чуждестранни инвестиции. Държавата трябва да е гарант за защитата на интересите им. Настоящият специфичен случай обаче показва някои несъответствия с тази теза… Сблъскахме се с организирана престъпна група, която чрез измама и подправяне на документи успява да си присвои обект на чуждестранна инвестиция. Сблъскахме се и с бюрократичното влачене на държавните служители“, започва Карпов и напоително описва всички сигнали, които са пуснати в прокуратурата по казуса, и по които не е взето отношение.
Става ясно, че в престъпната схема са замесени юристи и над разследването е оказван натиск. Изплуват имената на министри от бившия кабинет и червени депутати от бургаския регион, оказвали чадър на престъпниците. Писмото пък от своя страна завършва със смущаващото „Сегашната ситуация обаче е много обезкуражаваща“.

Източник: 24chasa.bg