Начало Новини България не може да усвои 2.5 млрд. лева за инфраструктура

България не може да усвои 2.5 млрд. лева за инфраструктура

европари

Източник: cross.bg

България е изправена пред риска да не може да усвои голяма част от близо 2,5 млрд. евро европейски средства за нова инфраструктура в периода 2014-2020 година. Това са съобщили за БНТ от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Притеснението идва след решението на Конституционния съд, който прие аргументите на омбудсмана Константин Пенчев срещу промените в Закона за устройство на територията, които дават възможност да се започне строителство в частна собственост преди да са приключили отчуждителните процедури. Промените бяха направени, за да може да се ускори строежа на нова инфраструктура.

В мотивите си Конституционният съд отхвърли поправките в законодателството, тъй като съществува опасност държавата и общините да нарушат неприкосновеността на частната собственост. Според конституционните съдии, чиито решения не подлежат на обжалване, като правова държава България не може да позволява на когото и да било разпореждане или ползване на чужда собственост против волята на собственика. Въпреки че решението на съда е изправило на нокти институциите, те признават, че то наистина е справедливо.

„Разпоредбите са били въведени в закона, за да се улесни отчуждителната процедура предвид многото собственици на терените – това е ясно за всички. Това разбира се е правото на всеки собственик да бъде уведомен, да бъде обезщетен – това аз не го оспорвам“, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева. За това Терзиева е възложила на юристите на министерството през август и септември да напишат предложения за поправки в законодателството. Целта е да се облекчи и ускорят процедурите по отчуждаване и обезщетение на собствениците на земите, където ще се строи нова инфраструктура и пътища.

„В противен случай не знам как ще вървим със строителството от тук нататък. Със сигурност ще има забавяне. Представете си следващият програмен период, който ще бъде може би някъде около 2 млрд. – 2.5 млрд. предвиждаме за пътно строителство, значи представете си каква заплаха има реално“, добави още министър Терзиева.

Пред „По света и у нас“ бившият премиер Бойко Борисов изрази силно безпокойство от създалата се ситуация. Бившият регионален министър Лиляна Павлова обяви, че ГЕРБ ще направи свои предложения и ще подкрепи всяка законодателна инициатива на управляващите, която може да реши проблема.

„Това решение, което се прилага за отчуждаване на терени, когато се строят държавни и големи инфраструктурни проекти, се прилага още, ако не се лъжа, от 2008-2009 година. И не говорим само за пътища или магистрали, това решение ще касае и проекта за „Южен поток“ и проектите за големи съоръжения – пречиствателни, газопроводи, тръбопроводи“, коментира по телефона за „По света и у нас“ Лиляна Павлова.

От АПИ успокоиха, че пътните проекти, които се изпълняват с европари по програмите 2007-2013г. нямат този проблем. „Отчуждителните процедури по отношение на инфраструктурните обекти, които ще се изграждат към настоящия момент, визирам например АМ „Струма“ ЛОТ 2 (Дупница-Благоевград) са приключили, така че не виждам заплаха за строителството“, заяви председателят на АПИ Лазар Лазаров. Според експертите ако депутатите не променят спешно законите, заплахата да не усвоят евросредства ще е дори за доста по-голяма сума от 2,5 млрд.евро.