Начало Новини Бъдещата Детска болница – незаконна и опасна

Бъдещата Детска болница – незаконна и опасна

bolnica

Миналият четвъртък здравното ведомство обяви обществена поръчка за строеж на сграда за Национална детска болница. Поръчката е на стойност 95, 5 млн. лв., като срещу тази сума избраният изпълнител ще трябва да възстанови и подсили 40-годишното железобетонно скеле в двора на Александровска болница, а след това върху него да изгради едно модерно, функционално и не на последно място – безопасно лечебно заведение.

„Нищо подобно няма да се случи, целта е детското здравеопазване да послужи на едни хора да си преразпределят едни 100 милиона“, отсича д-р Кадъм. Тя работи в Клиниката по ендокринология, диабет и генетични заболявания на единствената в страната Специализирана болница по детски болести в София. И допълва: „Върху тези останки не може да се построи модерна болница, трябва да бъдат разрушени и да се започне на чисто“. И ако тя, като лекар, не е последна инстанция по отношение на качеството на една сграда, то архитектите би трябвало да са.

Камарата на архитектите оспорва идеята старото скеле да се ползва за нов строеж още от обявяването ѝ през юни. При това с непоколебима категоричност. „Сградата на бъдещата национална детска болница е невъзможна, незаконна и опасна“, обяви организацията в петък, след като внесе жалба във Върховния административен съд срещу стартираната­­­­ обществена поръчка.

Според архитектите процедурата може да бъде узаконена с поредица поправки в нормативни актове. Но дори това няма да реши по-сериозните проблеми, а именно – че конструкцията и заложените технически параметри не отговарят на съвременните изисквания за лечебно заведение, и че сградата ще бъде опасна.

Създаденият през 2017 г. инициативен комитет за построяване на университетска детска болница също е против намерението на МЗ да възражда останките от 70-те. „Изпратихме няколко писма до Министерството, в които обяснихме защо тази конструкция не е функционална, но отговор няма“, обясни председателят на Националната мрежа за децата Георги Богданов от името на членовете на инициативата. Сред тях има организации, работещи в интерес на децата и семейството, обществени личности, лекари, национални консултанти по детски болести, началници на отделения в Педиатрията и други големи болници.

„Плановете на тази сграда предвиждат помещения за промиване на филми, при положение че всички образни изследвания отдавна са дигитализирани. В същото време не предвиждат стаите да са пригодени за престой на детето заедно с родителя, което е задължително в съвременната детска медицина. И това е само един от дребните детайли, които мога да дам за пример“, коментира Богданов.

svobodnaevropa.bg