Начало Новини Азиатско-тихоокеанският PV пазар с рекордни нива през Q4

Азиатско-тихоокеанският PV пазар с рекордни нива през Q4

solar

Суматохата в края на годината в Китай ще оформи соларния пазар в Азиатско-тихоокеанския регион за 2014, извеждайки го на рекордни нива, които ще бъдат отчетени през последното тримесечие на 2014 г. Това прогнозира Solarbuzz, добавяйки, че PV търсенето в региона ще продължи своя силен растеж през следващите години, въпреки предизвикателствата в някои страни.

Изследователската група Solarbuzz прогнозира, че през последното тримесечие търсенето на фотоволтаични системи в Азиатско-тихоокеанския регион (APAC) ще достигне 10 GW – за първи път за четвърто годишно тримесечие.

Според последния доклад на пазарните наблюдатели, годишните темпове на PV търсенето в APAC през 2014 г. ще отбележат ръст от 19% спрямо предходната година. Основните движещи сили за това са стремежите за бързо завършване на проектите в края на годината, което се случва в Китай, както и силният ръст на японския пазар, съобщава greentech.bg.

Търсенето в региона ще продължи да расте и делът му в световен мащаб ще се движи около 50% от глобалния фотоволтаичен пазар през 2015 г.

За четвърто поредно тримесечие Китай има най-голям дял в PV пазара в APAC, въпреки че търсенето в страната бе по-слабо от очакваното през първите три тримесечия. Solarbuzz посочва, че наземните проекти все още доминират на китайския пазар, но постепенно набира скорост сегментът на сградните инсталации.

През 2014 PV търсенето в Япония ще отбележи ръст от 46% спрямо същия период на предходната година, посочват още пазарните анализатори. Това се дължи на благоприятните стимули, според доклада Solarbuzz.

Строители.бг