Начало Новини Австрийска фирма строи втори завод в Бургас

Австрийска фирма строи втори завод в Бургас

kronshop

Австрийската компания „Кроношпан” може да отвори втори завод в Бургас до три години. Това е заявил изпълнителният директор на фирмата у нас Николай Банков пред „Капитал”.

Към момента в „Кроношпан” имат получено разрешение за изграждане на нова линия в Бургас за производство на плочи от дървесни влакна със средна плътност, познати на пазара като MDF плоскости.

Тя ще е първата по рода си в България. От компанията обаче все още не са взели окончателно решение къде да бъде инсталирана новата мощност.

През следващите три години фирмата ще направи една от най-големите индустриални инвестиции в България на стойност 300 млн. лв. Като начало ще бъде изградено ново производство на ПДЧ плоскости за 75 млн. лв. във Велико Търново.

Сега дървопреработвателното предприятие в Бургас, което се намира в индустриалната зона на жк „Славейков” и търновската фабрика имат годишни приходи от 175 млн. лв. и голяма част от продуктите са за износ в региона.

„Кроношпан” има над 40 предприятия по света за производството на плочести материали от дървесина, в които работят повече от 14 000 души.

В България компанията работи от 1997 г., когато закупи бившия мебелен комбинат в Бургас. Формалният собственик на „Кроношпан България“ е регистрирана в Кипър фирма.

През 2007 г. дружеството откри втори завод във Велико Търново, а от 2009 г. има и логистичен център в София.

Предприятието произвежда пълна гама ламинирани и всякакъв друг тип плоскости за интериор и мебелно производство.

В Бургас се произвеждат плочи от дървесни частици (ПДЧ), ламинирани плоскости и такива от ориентирани дървесни частици (OSB), а във Велико Търново – ПДЧ.

Строители.бг