Начало Новини Авиобаза от втората световна война се превръща в енергийно ефективна къща

Авиобаза от втората световна война се превръща в енергийно ефективна къща

Фермата на съюзниците

Източник: greentech.bg

„Фермата на съюзниците“ – това е една военновъздушна база от Втората световна война, разположена в Есекс, Великобритания. Днес тя е превърната в уютна и енергийно ефективна семейна къща, близка по същността си до концепцията за пасивната къща. Проектът е на архитектите от „Камерън Скот“ и залага на много дървесни облицовки, подходящо разположени прозорци, качествени стъклопакети, множество чисти енергийни източници и максимална енергийна ефективност.

Въпреки, че е заобиколена от земеделски земи, в тази област никога не е имало фермерски стопанства. В този смисъл преобразяването на бившата военна база чрез новия проект е логично развитие за региона.

дърво

Изборът на материал е традиционен – дърво – но дървото е комбинирано със структурна система от стоманени обтегачи за преодоляване на някои от ограниченията на сградата. Крайният резултат включва затворен централен двор, където децата могат да играят на открито, нестандартни спални, просторна дневна, уютни тераси.

стъклопакет

Термоефективността е показателят с най-висок приоритет от самото начало на проекта. В самото му начало е направено топлинно моделиране с цел оптимизиране на дизайна. Ориентацията на прозорците, дизайнът на стрехите и изграждането на пода са модифицирани именно в резултат на този термален анализ. Двоен и троен стъклопакет осигуряват максимална топлинна ефективност. В съчетание с изолацията и разнообразните възобновяеми източници това прави от „Фермата на съюзниците“ семейна къща, която се доближава до стандарта за пасивна къща.

термопомпа

Сградата е снабдена с геотермална термопомпа, 40 кВт фотоволтаичен масив, соларна термална система (соларен колектор) и система за биомаса като източници на енергия.

Навсякъде в къщата е използван дървен материал в съчетание с различни дървени изделия – в изолацията, за подовете, за външната облицовка.

Собствениците Грейс са искали в новата им къща да се постигне усещането за типична „селска къща“, което е факт. Все пак сградата е запазила и нещо от духа на бившата авиобаза – особено в лицето на бившата кула, която сега е спалня на децата.

Завършен през миналата година, проектът спечели и наградите за най-добра дървена къща и най-добър интериор на отдела за жилищно строителство и реновиране на Daily Telegraph за 2012.