Начало Новини Архитектурното биенале във Венеция се отлага за август 2020 поради КОВИД-19

Архитектурното биенале във Венеция се отлага за август 2020 поради КОВИД-19

Venice 1
Организаторите на архитектурното биенале във Венеция официално обявиха отлагането на провеждането на събитието поради разпространението на коронавирус в северна Италия. Откриването на изложбата беше планирано да се проведе  на 23 май и да продължи до 29 ноември 2020 г. Но сега тя е отложена за 29 август и ще продължи до 29 ноември 2020 г. Общият период на изложението е намален само до три месеца. Тема на биеналето е „Как ще живеем заедно?“

Венецианското архитектурно биенале 2020 не е единственото отложено световно изложение в резултат на КОВИД-19. Изложенията Salone del Mobile в Милано, Light+Building във Франкфурт, Art Basel Hong Kong в Хонгконг и много други в Китай бяха отложени още през февруари. Много от изложенията са не просто отложени, а анулирани.

„Архитектурното биенале във Венеция събира архитекти и организации от повече от 60 държави от всички континенти. Краткосрочното отлагане може да бъде неефективно, като се има предвид сложността на организацията, броя и значението на участниците и вероятната липса на много от тях. Не искаме да открием непълно изложение и затова решихме да отложим началото за много по-късен период – 29 август, 2020. На 2 септември е датата на откриване на 77-ия Международен филмов фестивал във Венеция (до 12 септември) и съчетаването на двете исторически събития ще повиши културния интерес и международната привлекателност на Венеция“, споделят организаторите на биеналето.