Начало Новини Архитектура и експерименти: 7 малки проектa с необичайни строителни материали

Архитектура и експерименти: 7 малки проектa с необичайни строителни материали

Използването на неконвенционални материали в архитектурата изисква много творчество и експерименти, за да се създадат нови възможности, които са едновременно ефективни и иновативни. По-специално малките проекти предлагат големи възможности за изследване на тези необичайни материали, тъй като наред с други фактори те осигуряват по-малко натоварване на конструкциите а понякога имат и временен характер. Независимо от това, използването на неконвенционални материали при архитектура в малък мащаб може да помогне за насърчаване на използването им в други проекти, включително при по-големи конструкции.

Следните проекти са малка селекция, която показва как необичайни материали могат да бъдат изследвани в архитектурата, за да се превърнат в изключителен елемент на проекта и да подчертаят широкия спектър от възможности.

Куб от чинари Nagold / Ludwig.Schoenle

С помощта на техниките „Добавяне на растения“ младите чинари се подреждат по стените в растителни контейнери на шест нива, образувайки зелен куб. С течение на времето горната част на това пространство ще бъде покрита от постепенно изплуващия балдахин на короните на дърветата, докато долната част ще стане по-прозрачна и доминирана от все по-закръглените и дебели стволове.

Огледална хижа на плажа / ECE Architecture + Creative Forager

Хижата е построена на плажа Уортинг като интерактивна арт инсталация. Състои се от огледални акрилни листове с лазерно рязане, нанесени върху дървени панели, завършени с тъмносиви сенчести пролуки.

Особено съзерцание / Maria Souto de Moura

Проектът е замислен като полиптих, парче, съставено от набор от мобилни и фиксирани панели, изградени върху една опора. Композицията има два обема с раздвоен и оцветен в кърваво червено вход, който прониква в пространството за съзерцание, покрито с коркова кожа.

Ледените топки / Mjölk Architekti

Целта беше да се създаде уникално ледено село на едно от замръзналите езера в централната част на Хардангервида, Норвегия. Технологията Ice Balls се основава на пръскане на вода върху надути с въздух балони, докато те замръзнат. След създаването на ледената кора, тези балони се издухват и използват за друг леден обект.

Оранжерията / Lenschow & Pihlmann + Mikael Stenström

Оранжерията е разположена в официалните градини на Gl. Holtegaard Art Gallery в северната част на Сийланд, Дания. Проектът се състои от стоманена конструкция, която е покрита със здрава пластмаса – по-специално тип „свиваща се обвивка“, разработена за защита на автомобили, лодки и други големи предмети.

ICD / ITKE Изследователски павилион / Университет в Щутгарт, Факултет по архитектура и градоустройство

Институтът за изчислително проектиране (ICD) и Институтът за строителни конструкции и структурно проектиране (ITKE) към Университета в Щутгарт завършиха изследователски павилион, който е построен изцяло с помощта на робот от композити от въглерод и стъклени влакна. Този интердисциплинарен проект изследва възможната взаимовръзка между стратегии за биомиметичен дизайн и нови процеси на роботизирано производство.

Mahjong / Tomé Capa

Тази конструкция се намира в Брага, Португалия и действа като механизъм за контакт между хората и града. Инсталацията е направена с голям брой бели пластмасови кутии. Общият обем има солидна, геометрична форма отвън, но интериорът му е нарисуван по-органично, за да бъде присвоен свободно от посетителите.