Начало Новини ARCVS проектира многофункционален мост над река Дунав в Сърбия

ARCVS проектира многофункционален мост над река Дунав в Сърбия

Elbow Shadow Bridge

Базираната в Белград архитектурна фирма ARCVS спечели конкурс за проектиране на многофункционален мост, който ще се простира над река Дунав в Нови Сад, Сърбия.

Elbow Shadow Bridge

Новата конструкция, наречена Elbow Shadow Bridge, ще се разгръща на 200 метра и ширина 6 метра и ще функционира като хотелска и офис сграда, както и пешеходна и вело пътека.

Elbow Shadow Bridge

Екзоскелетът на моста е изработен от кортенова стомана и включва структурни тъкани на фасадата, които ще се впишат в съществуващата среда около реката. Пешеходната пътека е проектирана на по-ниското ниво, а хотелските и офисните помещения са разположени на по-високите нива.

Elbow Shadow Bridge

Разположен на 30 метра по-надолу от близкото индустриално пристанище, посетителите ще могат да усетят напълно заобикалящата ги среда, докато се движат по моста. За строителната система архитектите вземат референции от стария мост Варадин, разрушен през 1999 г.

Elbow Shadow Bridge

Съчетавайки търговските и инфраструктурните нужди в едно, мостът също така ще предложи 50% бонус в използваемата зона, за разлика от варианта при запазване на функциите разделени.

Elbow Shadow Bridge

Архитектите проектират и няколко спирални рампи от двете страни на моста, които да осигурят удобен начин за достъп на пешеходците и велосипедистите.