Начало Новини Антикластична въжена фасада за новия вход на гара „Пен“ в Ню Йорк

Антикластична въжена фасада за новия вход на гара „Пен“ в Ню Йорк

PennStation

Внушителна, извита въжена фасада оформя новия вход на гара „Пен“ на 33-та улица в Ню Йорк. Проектирането, производството и монтажът са възложени на специалиста по фасади Seele.

Филигранната кабелна мрежова фасада е оборудвана с най-новата технология за наблюдение и нейният дизайн поставя архитектурен акцент на една от най-големите гари в САЩ. Обикновено около 650 000 души посещават всеки ден това възлово място на известната Madison Square Garden.

Филигранната конструкция, изработена от стоманена рамка и въжета от неръждаема стомана, има вид на сякаш безплътна стъклена обвивка, чиято пропита със светлина атмосфера придружава пътниците, слизащи към платформите.

Двойно извити линейни панели от черна стомана, които са окачени на подконструкция, образуват облицовката на овалния отвор. Формата му на фуния създава плавен преход нагоре към навеса, което дава една привидно безкрайна перспектива. Пътниците, които се изкачват, се радват на ясна гледка към „Емпайър Стейт Билдинг“ през стъкления покрив.

Най-висока прецизност за 105 тона стомана.

Въжената фасада  на Seele, се състои от рамка с въжена мрежа, изработена от напречни и надлъжни въжета от неръждаема стомана. Компанията планира като основна носеща конструкция 14,6-метрова стоманена рамка. Дизайнът за наклонения навес от стомана и стъкло с площ от 277 квадратни метра е дело на Skanska и архитектурните бюра Aecom и Som. Цялостната стоманена конструкция се състои от пет заварени греди, напречен носач и така наречената корона – солиден детайл, изработен от ламарина с дебелина 400 милиметра, който е поставен върху конструкцията.

За рамковата конструкция са обработени общо 105 тона стомана. Цялата конструкция е постоянно изложена на въздействието на атмосферните влияния, поради което повърхностите и заваръчните шевове изискват максимално прецизна обработка и съответствие с американските изисквания AESS 4.