Начало Новини Американци с проект за възстановяване на бивши индустриални зони в Москва

Американци с проект за възстановяване на бивши индустриални зони в Москва

Moscow 1
Базираната в Ню Йорк архитектурна фирма ODA спечели международен конкурс за архитектурен проект за реновиране на бивши промишлени зони в Москва с площ от около 280 000 кв. м. и изключителни възможности. Конкурсът е организиран от City Makers, а поръчител е „Главстрой“.

Moscow 2
Обявен на уебсайта на ODA, планът, наречен MAZD, включва цялостно проучване на трансформацията на индустриалната територия около улица „Магистральная“. Обектът е разположен на кръстовището между третия околовръстен пръстен и балтийската магистрала, на еднакво разстояние от парка „Ходынское поле“ и града. От източната страна на този инфраструктурен възел парк „Ваганковской“ предлага място за отдих. Територията на MAZD е разположена в един от най-ценните райони в Москва – на границата между сърцевината на града и жилищните райони отвъд третия околовръстен пръстен. Зоната е географска порта в западната част на руската столица в непосредствена близост до районите за бизнес и развлечения. Площта на MAZD е 9,3 хектара и ще повлияе значително на по-нататъшното развитие на съседните райони. Проектът на ODA ще превърне индустриалната зона в иновативна и многофункционална зелена градска зона на Москва.

Moscow 3

„Нашето предложение е за динамичен портал, който осигурява видимост към южната граница на район „Хорошевский“ и свързва зоните от двете страни на шосе „Звенигородское“. Проектът ще актуализира разполагането на правителствени сгради по западната страна на третия околовръстен пръстен, достатъчно близо до центъра на Москва.“, споделиха от ODA.

Moscow 4

Предложеният план следва тенденциите в Москва за смесен гъстонаселен район, в който  архитектурата е в съответствие с пейзажа. Преплитането на обществени и развлекателни пространства с резиденции и офиси ще подобри атрактивността на мястото. Жилищните сгради са стратегически организирани с дворове и отворени зрителни линии. Планирани са две допълващи се типологии: вили около тихи вътрешни дворове и високи офис кули в краищата, забелязващи се отдалеч. Развлекателните и търговски обекти са ситуирани в партерите на офис сградите. В центъра на зоната арт пространство на много нива оформя сърцето на квартала, отворено към централния площад и символ на идентичност за новите жители. Тази концепция създава отворен и в същото време ясно очертан самостоятелен кампус.

Moscow 5