Начало Новини Американският институт на архитектите (AIA) избра проекта Conjunctive Points-The New City за...

Американският институт на архитектите (AIA) избра проекта Conjunctive Points-The New City за носител на награда „Двадесет и пет години“

Проектиран от Eric Owen Moss Architects в Кълвър Сити, Калифорния, Conjunctive Points-New City трансформира празни складове в сюрреалистични и много желани офис площи. В прессъобщение на AIA се казва „Conjunctive Points-New City създаде прецедент през последните 25-35 години и продължава да налага стандарти за отлично качество с неговия архитектурен дизайн и уместност“.

През 1986 г. Ерик Оуен Мос в колаборация със строителните предприемачи Frederick и Laurie Samitaur Smith стартира проекти за преобразуване на стари изоставени сгради. Първият проект трансформира пет свързани склада на National Boulevard 8522 в Кълвър Сити в ново, гъвкаво търговско пространство. Три десетилетия, и повече от 20 проекта, по-късно Conjunctive Points-New City преобрази Hayden Road, бивша индустриална зона в Culver City, изпълнена с изоставени складове и производствени съоръжения.

„Първите проекти бяха по-малко сгради и повече проучвания за същността на сградите: какво е сграда? Как се проявява? Стана много фундаментално, не само в пространствено отношение (какво е пространство?), но и в основни дефиниции в речниците: Какво е колона? Какво е етаж? Какво е покрив? Какво е стена? Какво е прозорец?“ споделя Мос в интервю през 2014 г.

Мос и неговият екип са наситили Hayden Road с нови адаптивни строителни проекти с възможност за повторно използване и обновяване, повечето от които с уникални имена като „Вафла“, кула „Самитаур“ и „Птеродактил“, превръщайки бившата индустриална зона в съзвездие от експериментални офис площи. „Сега отделните проекти започват да навлизат един в друг и да си влияят. Експерименталното по отношение на дизайна, беше експериментално и от гледна точка на бизнеса и икономиката. И в крайна сметка се превърна в икономически успех“, добавя Мос в същото интервю. Conjunctive Points-New City е привлякъл известни компании за наематели като Nike, Converse и Apple и се е превърнал в един от най-желаните офис квартали в града, в който работят около 15 000 човека.